fbpx

Vse večja beda socialistične Venezuele: Kmalu jim bo povsem zmanjkalo denarja

Prebivalstvo Venezuele je vse revnejše (Foto: epa)

Socialistična Venezuela postaja vse revnejša, saj jim zmanjkuje denarnih rezerv, ki jih ima le še za 10 milijard dolarjev. Vlada se sooča tudi z neodplačevanjem dolga, zelo neuspešna je pri obvladovanju hiperinflacije in porasta revščine ter lakote.

S svojimi nekaj več kot desetimi milijardami dolarjev denarja, ki ga še ime Venezuela, bi morala 7,2 milijarde vrniti svojim dolžnikom. Denarne rezerve te socialistične države so v zadnjih letih strmo upadle, saj so pred dvema letoma imeli na tujih računih še 30 milijard dolarjev. “Zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bo Venezuela popolnoma bankrotirala,” svarijo, saj že 12. aprila zapade naslednji obrok za plačilo dolgov.

Venezuela je bila nekoč najbogatejša država južne Amerike, v zadnjih 17 letih, od prevzema oblasti Huga Chaveza, pa je postala socialistična in ena najrevnejših držav, saj so z nacionalizacijo podjetij in sejanjem strahu izgnali vse tuje investitorje. Pod vladavino Chavezovega naslednika Nicholasa Madura pa je država s padcem cen nafte na svetovnih trgih in “ubijanjem” podjetništva zašla v hiperinflacijsko spiralo, iz katere se ne more več rešiti.

Država bo potrebovala več let za okrevanje
Stanje v tej južnoameriški državi je tako obupno, da vrata zapirajo še zadnja zasebna podjetja. Analitiki ocenjujejo, da je gospodarstvo samo v zadnjem letu in pol izgubilo milijon delovnih mest, vlada pa že eno leto ne objavlja statistike o brezposelnosti v državi, piše Breitbart.

Foto: epa

Ekonomisti so mnenja, da bo venezuelsko gospodarstvo potrebovalo med osem in 15 leti za vidnejše rezultate okrevanja. Miguel Angel iz Harvarda je povedal, da je venezuelskemu ekonomskemu propadu podoben le kubanski. “Ko bo enkrat prišlo do osvoboditve, bo pri ponovnem okrevanju države prišla prav pomoč Venezuelcev, ki zdaj živijo v izgnanstvu,” je še dejal.

M. P.