fbpx

Vsi pozivi, da bi se ohranilo zgodovinski spomenik, so bili zaman: Porušili so zgodovinsko kapelo Svetega Jožefa iz 19. stoletja, da bi postavili študentski kampus!

Kapela svetega Jožefa v francoskem Lilleju iz 19. stoletja, preden so jo porušili. (Foto: architecturehereandthere)

Kot kaže v brezbožni Franciji ni nič več sveto. Tokrat so se po odločitvi sodišča, v kraju Lille odločili porušiti zgodovinsko kapelo Svetega Jožefa s konca 19. stoletja, ki so jo zgradili jezuiti. Na mestu kapele naj bi zrasel nov študentski kampus sicer Katoliške univerze v Lillu. 

Rušitvena dela nekdanje kapele Svetega Jožefa so zaključena. Vsi pozivi, da bi se ohranilo ta zgodovinsko pomemben spomenik so bili zaman, sodna bitka za njegovo ohranitev pa izgubljena. Kapelo so pred dnevi dokončno porušili z bagri. Šlo je za sakralni objekt, ki so ga konec 19. stoletja postavili jezuiti, poroča World Today News.

Cerkvena zgradba je do nedavnega veličastno stala v okrožju Vauban v središču Lilla. Spektakel je bil naravnost srhljiv za nekatere prebivalce Lilla in zagovornike ohranjanja kulturne dediščine, ki so si vse do konca prizadevali, da bi se temu uničenju izognili, med drugim združenje Urgences Patrimoine association. Rušenje se je sicer pričelo že 10. februarja, vendar je Urgences Patrimoine svoje poslednje upe vseeno polagal v novo pritožbo, vloženo pri državnem svetu in upravnem sodišču v Lillu, ki naj bi jo prejelo na zaslišanju 18. februarja.

https://twitter.com/mgajver/status/1365953817896960001?s=20

Oba organa sta pritožbo spoznala za zmotno, naloženo pa ji je bilo še tisoč evrov plačila, za povrnitev stroškov nastalih s sodnim postopkom. Prvi odločilen udarec je zadalo že ministrstvo za kulturo 14. novembra 2020, ko je bila zavrnjena uvrstitev spomenika med kulturno dediščino, kar je bila edina možnost, da se porušenje prepreči. Na mestu kapele naj bi v kratkem nastal študentski kampus. 

Jezuitska kapela svetega Jožefa v francoskem Lillu iz 19. stoletja, preden so jo porušili. Na njenem mestu bo zrasel študentski kampus. (Foto: architecturehereandthere)

Domen Mezeg