fbpx

Francoski socialisti so na švicarske račune prenakazovali denar za boj proti drogam – z njim so financirali svojo stranko

Foto: EPA

Nekdanji Francoski minister za proračun Jerome Cahuzac, obtožen izogibanja plačevanju davkov in pranja denarja, medtem ko je v vladi vodil boj proti davčnim utajam, je stopil pred sodišče. Gre za enega večjih francoskih političnih škandalov, ki se je odvijal pod predsedovanjem Francoisa Hollanda.

64-letni lepotni kirurg je obtožen utaje davkov v minimalni vrednosti 687.000 evrov v letih 2009 do 2012 in pranja denarja med leti 2003 in 2013. To je počel skozi tuje banke v Švici in Singapurju ter z navideznimi podjetji v Panami in na Sejšelih. Cahuzacu, ki je priznal, da se je davkom izogibal dve desetletji grozi sedem letna zaporna kazen in milijon evrov kazni.

Afera zamajala zaupanje v socialiste
Afera je zamajala tudi priljubljenost predsednika Hollanda, ki je ob izvolitvi, kot socialistični predsednik, obljubljal višje davke za bogate.

Leta 2013 je svoj stolček branil z besedami: ”Naj bo jasno. Tu ni pod vprašanjem vlada. Jerome Cahuzac ni več del te vlade, umaknil se je takoj, ko se je začela preiskava. To je človek, ki mu ni uspelo. Gre za dovolj resno stvar, da moramo iz njenih zaključkov, spremeniti zakonodajo tako, da do tega ne bo več prišlo.” 

Razkošje, kakršno bi pripisali aristokratom

Obtožena je tudi žena Patricia Menard Foto: EPA

Obtožena je tudi žena Patricia Menard
Foto: EPA

Sodni dokumenti so razkrili vrtoglave hotelske račune, stanovanje v Londonu za 3 milijone evrov in druge dokaze razkošja, ki sta si jih privoščila vzhajajoča zvezda francoskih socialistov in njegova, tudi obtožena, žena. Ko se je družina Cahuzac odpravila na počitnice je 120 000 evrov komaj zadostovalo.

Do konca zanikal svojo krivdo
Škandal je bil toliko večji, ker je bil v igri prav tisti, ki bi moral skrbeti, da se takšne stvari ne bi dogajale ter zaradi njegovih konstantnih in neverjetnih laži poslancem in francoskemu ljudstvu.

Leta 2012 je Cahuzac obtožbe pred televizijskimi kamerami zanikal: ”Dokazujejo mi nekaj, kar se ni zgodilo. Zato grem na sodišče. Dokazati moram svojo nedolžnost. Danes bom  vložil pritožbo in tožilcem dokazal, da njihove domneve niso resnične. Imeli bodo še težave.” 

Ko je resnica prišla na dan, že leta 2012, je Cahuzac ravno povečal proračunska sredstva za okrepitev boja proti davčnim utajam in goljufijam. Še mesece po razkritju je zanikal, da bi delal karkoli narobe, aprila leta 2013 pa je le priznal, da se je ujel v spiralo laži.

Foto: EPA

Foto: EPA

Denar za boj proti drogam v žepe socialistov
Na sodišču je minuli ponedeljek Cahuzac prvič priznal, da je bil račun na švicarski banki odprt leta 1992, da se je na njem zbiralo denar za boj proti drogam, porabilo pa se ga je za financiranje socialistične stranke, ki jo je vodil nekdanji, letos julija preminuli, francoski premier Michel Rocard.

Francosko tožilstvo pa je, prav tako v ponedeljek, zahtevalo sojenje nekdanjemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, zaradi finančnih nepravilnosti med predsedniško kampanjo leta 2012. O morebitni sodbi bodo zdaj odločali sodniki.

Aleksandra Jug