fbpx

Rezultati volitev razkrili: V drugem krogu se bosta pomerila Macron in Marine Le Pen

Foto: epa

Danes so se Francozi odpravili na predsedniške volitve, kjer so v prvem krogu lahko izbirali med enajstimi različnimi kandidati. Glede na to, da je le tri dni pred volitvami francoski džihadist sejal strah in smrt na Elizejskih poljanah v središču Pariza, je bilo v zraku napeto vzdušje, številni politični analitiki pa so napovedali, da bo skrajna desničarska kandidatka Marine Le Pen dogodek verjetno izkoristila v svoj prid. Po vseh preštetih glasovnicah je Macron prejel 23,75 odstotka glasov, Le Penova pa 21,53 odstotka.

Nekdanji konservativni premier Francois Fillon je prejel nekaj manj kot 20 odstotkov, skrajno levi Jean-Luc Melenchon pa 19,6 odstotka glasov.

Preberite več: Bo Marine Le Pen uspela izkoristiti strah Francozov in zmanjšati zaostanek za Macronom?

Foto: epa

Do 17. ure udeležba 69,42-odstotna
Udeležba v prvem krogu predsedniških volitev do 17. ure je bila po navedbah tamkajšnjega ministrstva za notranje zadeve 69,42-odstotna, kar je malenkost manj kot leta 2012, ko je bila 70,59-odstotna. Vseeno pa je bila udeležba med boljšimi v zadnjih 40 letih. Na podlagi dveh anket, ki sta bili objavljeni danes, se prvega kroga volitev ne bo udeležilo okrog 20 odstotkov volilnih upravičencev.

Foto: epa

Foto: epa

Poostrili varnost
Okrog 47 milijonov volivcev je bilo priča poostreni ravni varnosti, medtem ko so volivci oddajali svoje glasove. Po navedbah Expressa je bilo po državi razporejenih 50.000 policistov in 7.000 vojakov z namenom, da preprečijo morebiten nov islamistični teroristični napad.

Foto: epa

Javnomnenjske raziskave so pred volitvami razkrile, da volivce najbolj zanimajo delovna mesta, gospodarstvo in splošna zanesljivost politikov, v luči nedavnega napada pa so strokovnjaki opozorili, da je mogoče, da bo področje varnosti tisto, ki bo na volitvah predstavljalo glavno merilo za odločanje. Še posebej po tem, ko so dva volišča za nekaj trenutkov zaprli, po tem ko so v bližini našli sumljivo vozilo, v katerem je bila karabinka, a so kmalu ugotovili, da je šlo za lažni alarm.

N. Ž.