fbpx

Washington na robu državljanske vojne, ker elite prilivajo gorivo na ogenj sovraštva proti Trumpu

Trumpov zmagoviti pohod (Foto: epa).

Vidni nemški politik je razmere v Washingtonu pred inavguarcijo Trumpa opisal kot “začetek državljanske vojne”.

Vidni nemški politik Willy Wimmer je za Russia Today povedal: “Ko vidite te razmere v Washingtonu – mislim, da tisti, ki so izgubili na volitvah, niso pripravljeni sprejeti novega predsednika. To, kar se dogaja v Washingtonu, zveni kot začetek državljanske vojne.” Dodal je, da niso samo demokrati tisti, ki so vse stavili na zmago Hillary Clinton in zatorej pripravljajo nekakšno taborišče na svoji strani, temveč svoj del odgovornosti za takšno vzdušje v Washingtonu nosijo tudi nekateri republikanci. Med drugim naj bi po njegovem prepričanju velik del krivde nosil senator John McCain.

Odnosi med EU in Moskvo so spremenili ameriško politiko
“Proti predsedniku Trumpu obstaja mreža tistih, ki se nameravajo upreti, ko bo 20. januarja zasedel mesto v ovalni pisarni, in mislim, da če povemo po resnici, želijo prebivalci evropskih držav živeti v dobrih odnosih z Rusko federacijo,” je prepričan Wimmer, ki je ob tem še dodal, da želijo mainstream mediji prikazati, kako je Rusija zlobna. “Med Evropo in Rusijo ni sovražnosti. Ta sovražnost je organizirana na zelo umeten način – in prav na tak način so organizirane tudi sovražnosti proti Trumpu.” Na odnose med Rusijo in Evropsko unijo ima realen pogled, torej da so se v zadnjih letih poslabšali predvsem zaradi dogajanja na Krimu, kar je privedlo do sankcij, ki jih je spodbujal tudi Washington. “EU in Moskva sta imeli odlične odnose, dokler niso vplivali na ameriško politiko.”

Mislim, da si vsi v Evropi želimo, da bi Trump uresničeval politiko, kot jo je napovedoval v svoji kampanji, torej da bo gradil dobre odnose, vključno z Rusko federacijo,” je za Russia Today povedal Wimmer ter dodal, da “ni razloga za Evropo, da bi gojila sovraštvo do ruskega prebivalstva ali ruske vlade.”

Wimmer pa je komentiral tudi podatke BuzzFeeda, ki naj bi Trumpa ujel v Moski v prostitutkami. Dejal je, da je bilo v to vloženega veliko truda, da so tovrstne informacije pricurljale v javnost. Namenjene so temu, “da bi onemogočile novega ameriškega predsednika, da bi vodil boljšo politiko. Popolnoma jasno je, da sta mreži demokratov in republikancev na bojni nogi v Washingtonu in da prvi niso pripravljeni sprejeti izida volitev.”

M. S.