Wikileaks: Obama zaradi gospodarskih interesov podpira radikalni islam v Maleziji

Foto: epa

Obamo se obtožuje podpiranja radikalnega islama v Maleziji, saj je prav fanatizem kriv za številne kršitve človekovih pravic v tej državi. Ameriški predsednik naj bi na takšen način posredno podprl uveljavitev za ZDA ključnega Sporazuma o transpacifiškem partnerstvu (TTP) in s tem omejil vpliv Kitajske v regiji. 

Spomladi 2016 je organizacija Wikileaks razkrila dokument v katerem George Soros obtožuje ameriškega predsednika Baracka Obamo, da podpira versko radikalizacijo Malezije z namenom posredno podpreti Sporazum o transpacifiškem partnerstvu (TTP). Obama naj bi skrivaj podpiral malezijskega premierja Najiba Razaka, ki je znan po številnih zlorabah svoje oblasti, še zlasti pa odgovoren za porast skrajnega islama v državah jugovzhodne Azije. V Maleziji se obenem verski fanatizem povezuje z občutkom superiornosti malezijske rase, navaja breitbart.

Kitajci in kristjani žrtev hudih preganjanj 
Delovanje malezijske politike je pripeljalo do tega, da je vsem ne-muslimanom prepovedano uporabljati besedo “Alah”, obenem pa je prišlo do prepovedi uporabe biblije v malajskem jeziku, poleg tega pa se je na tisoče Malezijcev odločilo pridružiti skrajni skupini Islamska država v Iraku in Siriji. Obenem se je v državi zgodilo kar nekaj primerov nasilja nad kitajsko in krščansko manjšino, opazen pa je tudi porast antisemitizma. Več kot očitno pa je tudi to, da bolj ko se premierja obtožuje korupcije, bolj ta postaja radikalen.

Še drugi primeri hudih kršitev človekovih pravic
V imenu islamizma je bilo v tej državi v obdobju vladavine že omenjenega premierja izvedenih več skrajnih dejanj, ki kažejo na versko radikalizacijo Malezije. Med drugim so omenja aretacijo nekega reparja, ki je v svoji pesmi uporabil besedo “Alah”, aretacijo najstnice, ki je v javnosti objela pop pevca in podobne stvari. Poleg tega so v tej državi celo prepovedali uporabljati besedno zvezo “hot dog”, ker naj bi med muslimani ustvarjala zmedo – da jedo pasje meso, ki v islamu sicer velja za nečisto. Znani so tudi primeri aretacije zaradi praznovanja Valentinovega. Obenem Malezija zavrača sodelovanje s FIFO, zato ker ne želi Izraelcev na svojih tleh.

Foto: epa

Foto: epa

TTP je ključni sporazum za ZDA
Malezija je sicer znana kot ključni člen pri sprejemanju TTP – Sporazuma o transpacifiškem partnerstvu, s čimer naj bi se malezijsko gospodarsko bolj povezalo z ameriškim na škodo kitajskega. Najib Razak igra vlogo nekakšne “odskočne deske” za dokončno uresničitev tega partnerstva, še navaja breitbart.

Amerika si želi omejiti vpliv Kitajske v regiji
Ob tem pa mnogi verjamejo, da Sporazum TTP ne bo ogrozil dobrih malezijsko-kitajskih odnosov. Kitajska trenutno namreč (še) ni članica omenjenega partnerstva. Zadeva se zdi izrednega pomena, saj je prav Malezija glavni trgovinski partner Kitajske med 10 državami, ki so članice Asean-a. Mnogi sicer omenjeni sporazum vidijo kot nadaljevanje ameriških kolonialnih teženj v regiji, vendar pa naj bi vsaka izmed članic omenjene zveze z svojo udeležbo profitirala. Predvsem se pričakuje olajšave glede carin na izdelke ter dostop do novih trgov za posamezne članice zveze, navaja  thesundaily.

Domen Mezeg