fbpx

WikiLeaks razkril, da so nemški obveščevalci delovali v imenu Američanov med vohunjenjem doma in v tujini

Foto: Twitter

Žvižgaška spletna stran WikiLeaks je včeraj objavila okrog 2.500 zaupnih dokumentov glede sodelovanja med nemškimi in ameriškimi vohunskimi agencijami in tudi podatke o preiskavi zadeve s strani Berlina, poroča Russia Today. 

WikiLeaks je tako včeraj razkril za 90 GB podatkov, ki so povezani z nemško parlamentarno preiskavo glede aktivnosti nadzora nemške zunanje obveščevalne agencije Bundesnachrichtendienst (BND) in njihovo sodelovanje z ameriško Nacionalno varnostno agencijo (NSA).

Med 2.420 dokumenti, ki jih je razkril WikiLeaks so tudi posnetki zajema zaslona dokumentov nemške zunanje obveščevalne agencije (BND), Nemške vojaške obveščevalne službe (MAD), Zveznega urada za zaščito ustave in drugih ključnih ministrstev.

Nemški obveščevalci bili vpleteni v programiranje ameriškega vohunskega programa
Do razodetja je prišlo tekom parlamentarne preiskave v Nemčiji glede podpiranja globalnega vohunskega programa ameriške Nacionalno varnostne agencije s strani nemške zunanje obveščevalne agencije. Na podlagi enega izmed dokumentov naj bi se eden izmed zaposlenih v nemški obveščevalni službi celo usposabljal za pisanje ameriškega vohunskega programa XKeyscore, ki ga je NSA uporabljala za množični nadzor.

Alexander Sander iz Digitalne skupnosti, ki zagovarja pravico do zasebnosti ljudi na internetu, je povedal, da nemški obveščevalci niso samo uporabljali vohunska orodja ameriške Nacionalno varnostne agencije, ampak so bili leta celo vpleteni v njihovo programiranje, poroča Südkurier. Med drugimi podatki, ki so jih razkrili na strani, so tudi ti, ki razkrivajo sodelovanje med nemško zunanjo obveščevalno agencijo in evropsko hčerinsko družbo spletnega velikana Computer Sciences Corporation. Leta 2002 naj bi bila podpisana pogodba v vrednosti 17,5 milijona evrov, pri čemer je potrebno zavedanje, da to sodelovanje đe obstaja in da vezi še niso prekinjene.

Povezave med ameriško Nacionalno varnostno agencijo in nemško zunanjo obveščevalno agencijo so bile že razodete leta 2013 na podlagi pričanja nekdanjega ameriškega obveščevalca Edwarda Snowdna. Dokumenti, ki so prišli v javnost, so razkrili, da je ameriška obveščevalna agencija vohunila za ameriškimi državljani, kot tudi za tujimi voditelji in uradniki.

Foto: epa

Foto: epa

V Nemčiji razkriti podatki sprožili ogorčenje
Nemška zunanja obveščevalna agencija je delovala v imenu ameriške NSA med vohunjenjem doma in v tujini, kar je med nemško javnostjo sprožilo naval ogorčenja. Kljub temu, da je preiskava glede te zadeve še vedno v teku, je nemški parlament v oktobru sprejel zakon, s ciljem reformiranja nemške zunanje obveščevalne agencije.

Zakonodaja je podala dodatne nadzorne ukrepe glede dela obveščevalne službe, ob enem pa je nemška obveščevalna služba dobila tudi širše pristojnosti v zvezi z nadziranjem notranjih podatkov in upravičenega vohunjenja v objektih EU v primeru, ko je ogrožena varnost Nemčije.

N. Ž.