fbpx

Wuhanski zdravniki na posnetku, ki je bil posnet na skrivaj, priznavajo, da jim je bilo naročeno, naj lažejo glede širjenja covida in njegovih posledic!

Foto: ITV

Kitajske zdravnike so na skrivaj posneli, ko so priznali, da so vedeli, kako nevaren je bil novi koronavirus, ko je ta začel pustošiti po Wuhanu. Ob tem so še zatrdili, da so jim naročili, da naj se glede tega lažejo. Zdravstveni delavci v Wuhanu pravijo, da so bili smrtni primeri na račun okužbe s koronavirusom virusov znani že decembra 2019, čeprav je Kitajska Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) o tem obvestila šele sredi januarja.

Ugotovili so tudi, da se virus širi med ljudmi, toda v bolnišnicah so jim naročili, da naj ne govorijo resnice. Tako so bili pozivi k odpravi lunarnih novoletnih praznovanj zavrnjene, saj so oblasti na vsak način želele navzven prikazati, kako je družba harmonična in uspešna.

Novo pričevanje bo predvajano v dokumentarnem filmu z naslovom “Izbruh: Virus, ki je pretresel svet”, ki v celoti nasprotuje zanikanju Kitajske, da je epidemijo prikrivala že v njenih prvih dneh. Zaradi laži v zgodnjih fazah je vse skupaj zlahka preraslo v globalno pandemijo. Kitajska je namreč WHO o 27 primerih tedaj neznane bolezni obvestila 31. decembra 2019, o smrtnih primerih pa niso poročali vse do sredine januarja. Toda kitajski zdravniki, ki so bili na skrivaj posneti pravijo, da so že prej vedeli, da je virus smrtonosen. Eden izmed zdravnikov je rekel: “Pravzaprav, konec decembra ali v začetku januarja je sorodnik nekoga, ki ga poznam, umrl zaradi tega virusa. Okuženi so bili tudi mnogi tisti, ki živijo z njim, vključno z ljudmi, ki jih poznam.” 12. januarja je tako WHO zatrdila, da ni “jasnih dokazov o prenosu iz človeka na človeka” in ob tem dejala, da je “prepričana o kakovosti” odzivanja Kitajske.

Na sestanku v bolnišnici so jim naročili, da naj molčijo
Toda neki kitajski zdravnik je rekel: “Vsi smo menili, da ne bi smelo biti nobenega dvoma o prenosu s človeka na človeka.” Zdravnikom, ki so se udeležili sestanka v bolnišnici je bilo rečeno, naj ne govorijo o resnični naravi okužbe. “Vedeli smo, da se ta virus prenaša iz človeka na človeka. Ko pa smo se udeležili sestanka v bolnišnici, so nam rekli, naj ne spregovorimo,” je dejal zdravnik. “Voditelji provinc so bili tisti, ki so bolnišnicam naročili, naj ne govorijo resnice.” Ko je 21. januarja WHO objavila prvo poročilo glede stanja okužbe z virusom, se je na Kitajskem okužilo že najmanj 278 ljudi, okužbe pa so se razširile tudi v tri druge države.

Foto: epa

Zavedali so se, da lahko potovanje in gneča pospešijo širjenje virusa
Zdravniki po poročanju britanskega
Daily Maila trdijo, da so se oblasti dobro zavedale, kakšno je tveganje v povezavi s praznovanjem lunarnega novega leta, saj so vedeli, da lahko potovanje in gneča pospešijo širjenje virusa. Pričanja zdravnikov iz Wuhana podpirajo vodilni virologi, med njimi tudi specialist za nalezljive bolezni dr. Yi-Chun Lo. Izjavil je namreč, da je zelo zgodnje obvladovanje izbruha predstavljalo samo zmedo, neuspeh. “Mislim, da bi se pandemiji lahko izognili že na začetku, če bi bila Kitajska odkrita glede izbruha in bi svetu hitro priskrbela potrebne informacije.” V dokumentarcu spregovori tudi dr. Yin-Ching Chuang iz Tajvanske mreže za preprečevanje in zdravljenje nalezljivih bolezni, ki pravi, da je skupaj s svojo ekipo poskušal ugotoviti, ali se virus širi med ljudmi. Pravi, da so po pridobitvi dovoljenja za potovanje v celinski del Kitajske zelo težko dobili jasne odgovore, dokler se na srečanju končno ni razkrila resnica. “Zastavili smo veliko vprašanj, med drugim, kakšen je obseg okuženih, kako velika je epidemija itd. To so vedeli samo oni,” je zatrdil Chuang.

Virolog Sir Paul Nurse z londonskega inštituta Francis Crick je dejal, da je izbruh virusa iz Kitajske v tujino mogoče primerjati z gozdnim požarom v avstralski divjini. “Če bi virus pred sto leti potreboval kar dve, tri, štiri ali pet let, da bi se razširil, se lahko ta sedaj razširi v 24 urah,” je poudaril. Kitajska vlada tega ni želela komentirati, vendar je Peking že večkrat zavrnil trditve glede prikrivanja resnice in zatrdil, da pravočasno obvešča o znanih dejstvih. Peking je svoje okrevanje po zgodnjem izbruhu označil za zmago komunističnih voditeljev, pri čemer pa je zanimivo, da je kitajsko gospodarstvo edino večje gospodarstvo, ki se je v letu 2020 povečalo.
Toda v ponedeljek je novo poročilo s strani strokovne skupine, ki jo podpira WHO, pokazalo, da bi lahko lokalne in nacionalne zdravstvene oblasti na Kitajskem bolj striktno izvajale ukrepe za ohranitev javnega zdravja. Omenjeno stališče je nedvomno v nasprotju s tistim, kar je v WHO vztrajno trdila v preteklosti, češ, kako naj bi Kitajska ukrepala učinkovito. Strokovna skupina naj bi raziskala tržnico z živalmi, povezano z zgodnjo skupino primerov, vendar se ne domneva več, da ta prostor predstavlja mesto, kjer je virus z živali prešel na ljudi. Obstaja sum, da virus izvira iz netopirjev, vendar znanstveniki pravijo, da je morda prešel na človeka prek druge vrste, verjetno luskavcev. Trumpova administracija je okrog tega premlevala alternativne teorije, med drugim, da bi virus lahko izhajal iz virološkega laboratorija v Wuhanu, kar pa je Kitajska zavrnila. Ameriški State Department je prejšnji petek zatrdil, da so nekateri raziskovalci na inštitutu tedne pred izbruhom bolezni kazali možne simptome okužbe s covidom-19. Kitajska sicer spodbuja idejo, da  se virus ni prvič pojavil  znotraj njenih meja, ampak da naj bi ta prišel z onesnaženo morsko hrano od drugod. Dokumentarni film bo predvajan danes na britanski televiziji ITV ob 21.uri. 

Nina Žoher