fbpx

Razumni svet se vrača k normalnosti, mavrična Nizozemska pa izdala prvi potni list, ki je nevtralen glede na spol

Nič več M ali Ž, po spolu nevtralni potni list ima X-e! Foto: twitter

Medtem ko Trumpova administracija ponovno definira spol in njegovo opredelitev znova vrača na dva spola, torej ženski in moški, pa Nizozemska drvi “za mavrico”. Izdala je namreč prvi potni list, ki osebe ne opredeljuje po spolu, namesto moški / ženska pa sta v potnem listu zapisana le dva iksa?!

Prvo bitje z Nizozemske, ki se ponaša z nizozemskim nevtralnim potnim listom, je 57-letna oseba po imenu Leonne Zeegers. To bitje je zahtevalo oznako spola X, namesto M za moškega ali Ž za ženskega. Voice of Europe razlaga njegovo zgodovino: Leonneja so vzgojili kot dečka, leta 2001 pa je šel pod kirurški nož in “rodila” se je ženska. No, vse le ni tako preprosto, saj danes pravi, da ni ne moški ne ženska, ampak “intersex”, torej interseksualna oseba. Bitje je pravico iskalo celo na sodišču, njegovi odvetniki pa so dosegli, da so sodniki odločili, da je bilo dejanje uradnikov, ki v potni list niso želeli zapisati nevtralne spolnosti, “kršitev zasebnega življenja, samoodločitve in osebne avtonomije”.

Spletni portal BBC sicer razkriva, da se okrog 4 odstotke Nizozemcev ne identificira niti kot moški niti kot ženska.  Ali bo posameznik dobil v potnem listu namesto M ali Ž oznako X, pa odloči sodišče od primera do primera.

Nizozemska sicer še zdaleč ni edina država, ki ponuja v potnem listu nevtralni spol. Med “izbranimi” so tudi Argentina, Avstralija, Kanada, Danska, Indija, Malta, Nepal, Nova Zelandija in Pakistan. “Naprednim” državam pa se ni pridružila Velika Britanija – ta je junija zavrnila pritiske LGBT-lobijev, njihovo vrhovno sodišče pa je odločilo: spol v osebnih dokumentih je lahko le moški ali ženski.

M. S.