fbpx

Z Američani ni šale: Opozorilo Severni Koreji, da bodo na jedrski napad odgovorili “učinkovito in silovito”

Foto: epa

James Mattis, novi ameriški obrambni minister, je med svojim obiskom v Seulu opozoril Severno Korejo, da bodo ZDA na morebitni jedrski napad tako na njih kot na njene zaveznice odgovorili “učinkovito in silovito”. Z Američani torej ni šale, saj namerava Donald Trump z vsemi močmi zavarovati ZDA in države, ki jih podpirajo.

James Mattis je na novinarski konferenci potem, ko se je v Seulu srečal s Han Min Koojem, južnokorejskim obrambnim ministrom in nekdanjim vojaškim generalom, povedal, da bodo vsakršen napad na ZDA ali “na naše zaveznike odbili, na vsakršno uporabo jedrskega orožja pa bomo odgovorili učinkovito in silovito”. STA poroča, da je Južni Koreji še zagotovil, da se bodo tudi v prihodnje zavzemali za ubranitev južnokorejske demokracije.

 V Južni Koreji se je srečal tudi z njihovim premierjem in vršilcem dolžnosti južnokorejskega predsednika Hwang Kyo-Ahnomom. Pogovor je potekal tudi o izgradnji obrambnega raketnega sistema, Mattis in Kyo-Ahnom pa sta se strinjala, da bosta državi nadaljevali s tem projektom.

Na Japonskem in v Južni Koreji kar 80 tisoč ameriških vojakov
Ameriški obrambni minister je na svoji prvi poti v tujino želel zagotoviti predvsem podporo ameriškim zaveznikom. Trump je bil namreč med kampanjo kritičen do ameriških zaveznikov na tem območju in je pozval Južno Korejo ter Japonsko, naj plačata “pravičen del” za obrambo, ki jo zagotavlja ameriška vojska. V omenjenih državah je namreč nameščenih okrog 80 tisoč ameriških vojakov, Južna Koreja pa uživa ameriško varnostno obrambo že vse od časov korejske vojne. Pozval ju je še, naj sami oblikujeta program jedrskega orožja.

Potem, ko je Mattis končal s sestanki v Seulu, je odpotoval na Japonsko, kjer so ga čakala srečanja z obrambnim ministrom Tomomijem Inado in z japonskim premierjem Shinzom Abejem.

Bo zdaj Kim Jong Un bolj previden pri svojih napovedih?
S tem pa Mattisovo delo v tem delu sveta še ni končano. V okviru teh obiskov namerava posredovati tudi nedvoumno sporočilo Severni Koreji, torej, da je Trumpu in njegovi administraciji zagotovitev varnosti na Korejskem polotoku na prvem mestu. To je seveda pričakovani odziv na navedbe severnokorejskega vodje Kima Jonga Una, ko je v začetku leta sporočil, da bodo kmalu začeli z izvajanjem testiranja medcelinske balistične rakete, ta pa bi lahko nosila jedrsko konico.

Severna Koreja je doslej izvedla že pet jedrskih poskusov in več izstrelitev raket, vendar pa v kratkem načrtuje razvoj jedrskega orožja, ki bi lahko doseglo tudi ZDA.

Mnenje strokovnjakov o Severni Koreji in njihovi dejanski jedrski moči je sicer neenotno. Medcelinske balistične rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico, jim doslej še ni uspelo izslediti, enotni pa so glede tega, da odkar je vodenje države prevzel Kim Jong Un, je Severna Koreja na tem področju zelo napredovala.

M. S.