fbpx

Z Junckerjem previdno, sicer vam bo pokazal Malega Maurica

Foto: epa/iStock

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je razkril, da ima prav posebno črno knjižico, ki jo imenuje Le Petit Maurice (Mali Maurice). Vanjo zapisuje vse, ki so ga kdaj izdali. Med zapisanimi naj bi bila tudi madžarski predsednik Viktor Orban in nekdanji britanski premier David Cameron.

Mali Maurice je Junckerjev sopotnik že 30 let. Vanj že natančno toliko let zapiše vsakega političnega sovražnika. Juncker sicer pravi, da v knjižici ni veliko imen, ker menda ni bilo veliko takih, ki bi ga izdali. Zase pravi, da ni zamerljiv ali maščevalen. “Če me je kdo v Luksemburgu spravljal ob živce sem mu rekel: Pazi, Mali Maurice čaka nate!”, je povedal Juncker.

Kljub temu se pojavljajo ugibanja, kdo bi lahko bil zapisan v tej skrivnostni knjižici. Mikavno bi bilo reči, da se v njej nahaja nekdanji vodja britanske evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, s katerim sta imela kar nekaj neprijetnih dialogov, piše BBC. Vendar pa zanj Juncker pravi, da se mu zdi Farage pravzaprav učen in zabaven.

Kaj je Juncker šepnil Nigelu ob zadnjem srečanju?
Juncker je sicer znan tudi po svojih “medvedjih objemih”, vendar Nigel Farage na zadnjem srečanju v Starsbourgu enega takih ni bil deležen. “Morda je videti, kakor da sem ga objel, vendar ga nisem. Sem mu pa na uho šepnil nekaj takšnega, kar nikakor ne more vzeti kot kompliment”, je še dodal Juncker.

https://www.youtube.com/watch?v=DNC4aQNW_WI

Na “črnem seznamu” tudi Orban?
Novinar BBC-ja Adam Fleming meni, da so Junckerjevi kritiki še:

  • nekdanji britanski premier David Cameron in madžarski predsednik Viktor Orban, ki sta glasovala proti temu, da bi Juncker postal predsednik evropske komisije,
  • novinar, ki je sprožil davčno afero Luxembourg Leaks in je oslabila Junckerjev položaj na čelu evropske komisije,
  • Michael Gove in Boris Johnson, ki sta vodila kampanjo za brexit.

V. V.