fbpx

Z migranti iz tropske Afrike Kanarske otoke obiskala tudi rumena mrzlica – je slovensko ministrstvo za zdravje pripravljeno na morebiten izbruh bolezni?

Foto: iStock

Kanarski otoki naj bi se soočali z nevarnostjo izbruha rumene mrzlice. Otoki zahodno od afriške obale do nedavnega niso poznali primerov bolezni, ki jih prenašajo komarji iz tropskega območja, saj je za male krvosese na Kanarskih otokih presuho, da bi se lahko uspešno razmnoževali. 

Kanarski otoki, ki sicer veljajo za priljubljeno špansko letovišče, se od nedavnega soočajo z izbruhom rumene mrzlice in primeri mrzlice denga. Prenašalka obeh bolezni naj bi bila vrsta komarjev, ki sicer biva v tropskih krajih, kjer sta potrebni vročina in vlaga za lego jajčec. Kanarski otoki pa spadajo v subtropski pas, za katerega je značilno suho in vroče vreme, ki ponavadi tropskim komarjem ne dopušča, da bi uspevali. Nenaden pojav tropskih bolezni naj bi po poročanju britanskega portala Express povzročil strah o možnem izbruhu rumene mrzlice in mrzlice denga med turisti. Strokovnjaki mirijo, da možnosti, da bi ti komarji prenesli bolezni vse do stare celine, naj ne bi bilo, saj je evropsko podnebje za njih prehladno.

V zadnjem letu je v Španijo vstopilo več kot 15 tisoč migrantov iz Afrike. Od tega se jih je približno štiri tisoč napotilo na Kanarske otoke, ki so bili že pred desetletjem na udaru migrantskega vala. Takrat je španska vlada s pomočjo afriških oblasti hitro zajezila tok migrantov tako, da je uvedla redne patrulje ob obalah tranzicijskih držav, kot sta Mavretanija in Senegal. V roku nekaj let se je število afriških migrantov, ki so uspeli priti na Kanarske otoke, znižalo iz več kot 50 tisoč med leti 2006 in 2008 na nekaj čez 200 v letu 2010. Obstajajo sumi, da je tropski sev komarjev, ki prenaša rumeno mrzlico in mrzlico denga, prispel na Kanarske otoke ravno z novim valom migrantov iz držav tropske Afrike.

Ivan Šokić