Z nevarnim virusom zika okuženih dva tisoč nosečnic v Kolumbiji

Foto: STA

Kolumbijske oblasti so danes sporočile, da je v državi z virusom zika okuženih več kot 2000 nosečnic. Skupno so zabeležili 20.297 primerov okužb z virusom, od tega pri 2116 nosečnicah, je sporočil nacionalni inštitut za zdravje. Kolumbija je tako po Braziliji država z največ znanimi primeri okužb z virusom zika.

Virus zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil – kar sicer še ni dokazano – za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko pri njih povzroči trajne možganske poškodbe.

Najbolj na udaru so ženske
Kolumbijski nacionalni inštitut za zdravje je dodal, da so z laboratorijskimi testi potrdili 1050 primerov okužb z virusom, s kliničnimi 17.115, pri 2132 primerih pa gre za sume. Več kot 60 odstotkov okužb so ugotovili pri ženskah.

Kolumbijska vlada predvideva, da se bo z virusom letos okužilo več kot 600.000 ljudi; pričakujejo pa okoli 500 primerov mikrocefalije pri novorojenčkih.

Napovedi terjajo izredne ukrepe
Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi “eksplozivnega” širjenja virusa zika v ponedeljek sklicala izredno zasedanje. Pričakuje, da bi se lahko v obeh Amerikah okužilo od tri do štiri milijone ljudi.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!