Z nevarnim virusom zika okuženih dva tisoč nosečnic v Kolumbiji

Foto: STA

Kolumbijske oblasti so danes sporočile, da je v državi z virusom zika okuženih več kot 2000 nosečnic. Skupno so zabeležili 20.297 primerov okužb z virusom, od tega pri 2116 nosečnicah, je sporočil nacionalni inštitut za zdravje. Kolumbija je tako po Braziliji država z največ znanimi primeri okužb z virusom zika.

Virus zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil – kar sicer še ni dokazano – za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko pri njih povzroči trajne možganske poškodbe.

Najbolj na udaru so ženske
Kolumbijski nacionalni inštitut za zdravje je dodal, da so z laboratorijskimi testi potrdili 1050 primerov okužb z virusom, s kliničnimi 17.115, pri 2132 primerih pa gre za sume. Več kot 60 odstotkov okužb so ugotovili pri ženskah.

Kolumbijska vlada predvideva, da se bo z virusom letos okužilo več kot 600.000 ljudi; pričakujejo pa okoli 500 primerov mikrocefalije pri novorojenčkih.

Napovedi terjajo izredne ukrepe
Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi “eksplozivnega” širjenja virusa zika v ponedeljek sklicala izredno zasedanje. Pričakuje, da bi se lahko v obeh Amerikah okužilo od tri do štiri milijone ljudi.

M. P., STA