fbpx

Za demokratskega guvernerja New Yorka Cuoma je poljubljanje stotine ženk in celo otrok “stvar kulture”?

Guverner Andrew Cuomo (Foto: epa)

Guverner New Yorka Andrew Cuomo iz vrst demokratov se je nedavno opravičil ženskam, ki so se na račun njegovega obnašanja počutile neprijetno. V svoj zagovor je po navedbah Breitbarta zatrdil, da je že poljubil na stotine žensk, moških, otrok, celo politikov. Ob tem je poudaril, da je na takšen način njegov oče pozdravljal ljudi. “Gre za stvar kulture,” je dodal. 

Andrew Cuomo se je znašel sredi seksualnega škandala potem, ko so tri ženske spregovorile o njegovem neprimernem obnašanju in spolnem nadlegovanju. Ko so ga novinarji v zvezi s tem bombardirali z vrsto vprašanj, jim je odvrnil, da ne namerava odstopiti s svojega položaja.

Ena izmed žensk, 25-letna Charlotte Bennett, je po poročanju New York Timesa povedala, da jo je Cuomo spolno nadlegoval lansko leto. Zatrdila je, da jo je spraševal glede njenega spolnega življenja ter jo povprašal, če je imela kdaj spolni odnos s starejšim moškim. Do neprijetnega pripetljaja je prišlo, ko se je z njim kot njegova asistentka nahajala v njegovi pisarni. Tam jo je spraševal, če je po njenem mnenju za romantičen odnos zelo pomembna starostna razlika. “Njegove besede sem razumela kot jasno sporočilo, da me želi spraviti v posteljo. Počutila sem se zelo neprijetno in prestrašeno,” je izjavila.

Vztraja pri položaju
V svojem odzivu je sicer guverner zatrdil, da v celoti podpiram pravico žensk, da se javijo, saj misli, da je to potrebno na vsak način spodbujati. Vztraja, da se ni nikogar nikoli neprimerno dotaknil in se opravičil za škodo, ki jo je povzročil. Ljudi je prosil, da naj počakajo na dejstva iz preiskave državnega tožilca, preden si oblikujejo svoje mnenje. Na vprašanje, ali bo odstopil, je guverner odgovoril: “Ne bom odstopil. Delam za prebivalce New Yorka. Izvolili so me.”

Ko je Cuomo v svoje opravičilo zatrdil, da poljubljanje predstavlja pač stvar kulture, se je odzvalo cel kup ogorčenih državljank in državljanov v smislu: “Cuomo pravi: “Poslušaj, vedno se naključno poljubim in objamem tujce, kamor koli grem, in tega sem se naučil od očeta”. Ni ravno najboljša obramba”; “Kaj? Poljubljanje neznanih žensk je stvar kulture?”.

Foto: epa

Daleč od tega, da gre za edini škandal, s katerim se omenjeni guverner trenutno ukvarja. Na plano je prišel namreč tudi škandal v domovih za ostarele. Newyorška državna tožilka Letitia James je namreč ugotovila, da je Cuomova administracija nepravilno štela smrti povezane s covidom-19 do katerih je prišlo v domovih za ostarele. Številka je bila namreč za kar 50 odstotkov manjša od dejanske.

Nina Žoher