fbpx

Za dostavljavca hrane, ki je umoril starejši avstrijski par, se je izkazalo, da je radikalni musliman

Foto: iStock

Tunizijec, ki je priznal umor starejšega para v Avstriji, se je po besedah Wolfganga Sobotke izkazal kot radikalizirani musliman. Umora tako lahko označimo kot dvojna umora z islamističnim ozadjem v sosednji Avstriji. 

Prejšnji teden se je migrant s tunizijskim poreklom predal policiji in priznal, da je ubil poročeni par v Linzu. 85-letni ženski so z nožem prerezali vrat, medtem ko so njenega 87-letnega moža zabodli in pretepli do smrti. Po navedbah lokalnih medijev je napadalec Mohammed H. zanetil tudi požar na domu ubitega para.

Foto: iStock

Morilec ravnal iz sovraštva in političnih motivov
Tiskovni predstavnik policije poroča, da je 54-letni osumljenec ravnal iz sovraštva in političnih motivov, glede na to, da je bil sin ubitega para aktiven član skrajno desne Svobodnjaške stranke, znano pa je, da je morilec do Svobodnjakov gojil sovražna čustva. Regijski policijski šef Andreas Pilsl je izdal, da je deloval sam. Prav tako je znano, da je napadalec, ki v Avstriji biva od leta 1989, poznal žrtvi, saj jima je dostavljal živila iz trgovin, ki je bila v lasti njegove žene. Par naj bi do svojega rablja gojil prijateljske odnose.

V preteklosti naj ne bi bilo dovolj dokazov glede njegove radikalizacije
Svobodnjaki so varnostne sile obtožili, ker niso preprečile umora para, saj naj bi bil Mohammed po besedah politika Manfreda Haimbuchnera namreč stari znanec pristojnih organov. Kakorkoli, po besedah Pilsla obveščevalne službe naj ne bi imele zadostnih dokazov glede njegove radikalizacije, zato tudi niso ukrepale. Namestnik guvernerja zvezne dežele Zgornja Avstrija Thomas Stelzer je izjavil, da ima Avstrija očitno več integracijskih problemov kot je mislila in dodal, da grozodejstva ne bodo vplivala na uničenje demokratičnih načel. Medtem pa je avstrijski kancler Christian Kern obveščevalne službe pozval, naj nemudoma ugotovijo, če morebiti obstajajo podobna tveganja z namenom, da se jih prepreči.

N. Ž.