Za hudo trčenje vlakov kriv kontrolor – igral je igrice

Foto: epa

Dva meseca po grozljivem trčenju dveh vlakov v nemškem Bad Aiblingu, v katerem je umrlo enajst ljudi, je znan vzrok za trčenje. Kriv je dispečer, saj je na delovnem mestu igral igrice. Kot so sporočili s preiskovalne pisarne v Traunsteinu, je bil dispečer aretiran in ostaja v priporu. 

Moški je le nekaj trenutkov pred trkom igral igrice na svojem mobilnem telefonu, kar naj bi povzročilo trk dveh vlakov. ”Predvidevamo, da je to glavni razlog za trčenje. Ugotovili smo, da je dispečer malo pred trkoma igral igrice na mobilnem telefonu,” so sporočili preiskovalci.

Strojevodjema dal napačne informacije
Ker je igral videoigrice, je vlakom razpošiljal napačne signale, kasneje pa je ob klicu na pomoč v radio vtipkal napačno kombinacijo številk, zaradi česar strojevodji nista slišali opozoril. Dispečer je priznal, da je igral mobilne igrice, a se je izgovoril, da zaradi tega njegova pozornost ni bila nič manjša.

Okrožno sodišče v Rosenheimu je zaradi tega zoper dispečerja, ki je obtožen uboja več ljudi iz malomarnosti ter nevarnega delovanja v želzniškem prevozu, odredilo pripor, poroča nemški Spiegel.

V trčenju dveh vlakov je umrlo 11 ljudi, več kot 80 pa je bilo hudo poškodovanih.

M. G.