fbpx

Za mlade Švede je masovno priseljevanje v državo najbolj pereč problem

Švedski vsakdan (Foto: epa)

Na Švedskem je nedavno potekala anketa, v kateri so mlade med 13. in 26. letom starosti vprašali, kaj se jim zdijo najpomembnejša vprašanja v politiki dandanes. Skoraj polovica deklet je na prvo mesto postavila podnebne spremembe, pri fantih je bilo v ospredju vprašanje masovnih migracij, ki mu je tesno sledilo stanje v zdravstvu.

V telefonski anketi, poimenovani “Mnenje mladih”, ki jo je objavila javnomnenjska agencija Kantar Sifo, je po poročanju švedskega spletnega portala Expressen sodelovalo tisoč mladih med 13. in 26. letom starosti.

Vsekakor zanimivi pa so bili rezultati in delitve, ki so se pojavile. Na vprašanje, kaj se jim zdi najpomembnejša tema, je med dekleti s kar 49 odstotki glasov prednjačilo vprašanje podnebja in okolja, šele nato je sledilo šolstvo in zatem zdravstvo. Po prioriteti se je vprašanje masovnih migracij znašlo šele na četrtem mestu.

Mediji ne poročajo o tistem, kar zanima mlade
Pri fantih je bila slika precej drugačna. Zanje je najpomembnejše vprašanje priseljevanja. Zatem ravno tako, s 26 odstotki, sledi zdravstvo, zatem podnebje in nato šolstvo. Vsekakor je mnenje med fanti veliko bolj deljeno kakor pri nežnejšem spolu. Ravno tako se je pokazalo, da so mlajši veliko večji optimisti kot starejši. Tako je kar 53 odstotkov vprašanih v starostni skupini 13-15 let prepričanih, da jih politiki poslušajo. Enakega mnenja je zgolj 33 odstotkov vprašanih v starostni skupini 23-26 let.

(Vir: Twitter)

Vodja projekta Malin Grundqvist je delil tudi svoje lastno opažanje na podlagi izvedene raziskave. Izkazalo se je, da mediji pokrivajo zgolj del tem, ki se mladim zdijo pomembne. Po raziskavah, ki so jih opravili pri agenciji Kantar Sifo, švedski mediji največ časa, več kot tretjino, namenijo poročanju o dnevnopolitičnih temah. Na drugem mestu je poročanje o migracijah in integraciji, ki naj bi zasedalo 20 odstotkov, sledita ekonomija z 10 odstotki in črna kronika z devetimi. Podnebnim spremembam je namenjenih kar 8 odstotkov vsega poročanja, odstotek manj pa enakosti spolov.

Ivan Šokić