Za mlade Švede je masovno priseljevanje v državo najbolj pereč problem

Švedski vsakdan (Foto: epa)

Na Švedskem je nedavno potekala anketa, v kateri so mlade med 13. in 26. letom starosti vprašali, kaj se jim zdijo najpomembnejša vprašanja v politiki dandanes. Skoraj polovica deklet je na prvo mesto postavila podnebne spremembe, pri fantih je bilo v ospredju vprašanje masovnih migracij, ki mu je tesno sledilo stanje v zdravstvu.

V telefonski anketi, poimenovani “Mnenje mladih”, ki jo je objavila javnomnenjska agencija Kantar Sifo, je po poročanju švedskega spletnega portala Expressen sodelovalo tisoč mladih med 13. in 26. letom starosti.

Vsekakor zanimivi pa so bili rezultati in delitve, ki so se pojavile. Na vprašanje, kaj se jim zdi najpomembnejša tema, je med dekleti s kar 49 odstotki glasov prednjačilo vprašanje podnebja in okolja, šele nato je sledilo šolstvo in zatem zdravstvo. Po prioriteti se je vprašanje masovnih migracij znašlo šele na četrtem mestu.

Mediji ne poročajo o tistem, kar zanima mlade
Pri fantih je bila slika precej drugačna. Zanje je najpomembnejše vprašanje priseljevanja. Zatem ravno tako, s 26 odstotki, sledi zdravstvo, zatem podnebje in nato šolstvo. Vsekakor je mnenje med fanti veliko bolj deljeno kakor pri nežnejšem spolu. Ravno tako se je pokazalo, da so mlajši veliko večji optimisti kot starejši. Tako je kar 53 odstotkov vprašanih v starostni skupini 13-15 let prepričanih, da jih politiki poslušajo. Enakega mnenja je zgolj 33 odstotkov vprašanih v starostni skupini 23-26 let.

(Vir: Twitter)

Vodja projekta Malin Grundqvist je delil tudi svoje lastno opažanje na podlagi izvedene raziskave. Izkazalo se je, da mediji pokrivajo zgolj del tem, ki se mladim zdijo pomembne. Po raziskavah, ki so jih opravili pri agenciji Kantar Sifo, švedski mediji največ časa, več kot tretjino, namenijo poročanju o dnevnopolitičnih temah. Na drugem mestu je poročanje o migracijah in integraciji, ki naj bi zasedalo 20 odstotkov, sledita ekonomija z 10 odstotki in črna kronika z devetimi. Podnebnim spremembam je namenjenih kar 8 odstotkov vsega poročanja, odstotek manj pa enakosti spolov.

Ivan Šokić

 • xtc

  Babe kot vedno tupe i glupe,kura-pa če tud so kao šolane.
  bolj je šolana večji bebček je v bazičnem razmišljanju.
  No nasvet Švedom od mladih do starih.
  Čas je ,da poiščete Odinov meč in Thorovo kladivo in geste v reševane dežle,od okupatorjev in domačih izdajalcev tudi železarne imajo mnogo uporabnihosnovnih sredstev

  • GverilaStyle

   tvoja mama je tudi baba……ti si njen produkt. A ti mene razumeš?!

   • xtc

    Težava med tvojo in mojo je ,da tvoja misli ,da je pametna moja pa misli ,da nisi nikoli dovollj pameten ,da narediš neumnost-npr za moža pobereš levičarja z malim in uvelim,potem pa k župniku reševat stisko no njej ni bilo treba,ker je pobrala desničarja.

 • Terminator

  Nasvet Švedom, odselite se vsi, v Sloveniji ste dobrodošli, pa da vidimo,kaj bodo storili priseljenci, ko tam ne bo nikogar, da bi jih hranil.

  • ZatonMesecnikov

   Nikar. Sem bodo prišli, za Švedi.

  • Dragan Krstič

   Ta bo pa težka. do bo pa Švedinje preživljal. Saj razumem da bi se te skandinavske vlačuge rade parile z dvakrat pečenimi ampa do bo pa delal tam če Švedi nam pridejo.

   • xtc

    Žalostno je nekaj,kar me zelo žalosti in boli a,ugotavljam ,da je boleče res.
    Pred leti mi je nek starejši znanec navrgel nič kaj prijetno stvar,veš fant ,Baba je žival ,ki rabi bič in trdo roko,bol je študirana bolj je izrijena in neumna.
    Seveda sem takrat temu ostro nasprotoval,kot opominjal ,da niso vse ženske pač take-odvrnil mi je niso,še zdalečne jih je pa več kot misliš in še bolj pokvarjene kot misliš.
    No dan danes pa te stvari postajajo kruta resnica-žal.

    • Andrej

     Glede na današnje stanje, ko ženske vodijo skoraj vse je imel tvoj stari znanec kar prav. Matriarhat se v zgodovini ni obnesel.

 • cosmosjasnovidec

  Na lep način in z stokanjem se danes ne,da rešiti popolnoma nič ampak je potrebna akcija.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Andrej

  Mladenke se istovetijo z Greto, skupaj pa nimajo kaj prida pameti.
  Mladeniči vidijo globlje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!