fbpx

Za razliko od Al Kaide v IS seks in alkohol dovoljena

Foto: Youtube

Ideologija, retorika in dolgoročni cilji Islamske države so po mnenju mnogih precej podobni bivši Al Kaidi in mnogo opazovalcev trenutnih varnostnih izzivov meni, da je potrebno le zamenjati tarčo. Vendar IS ni Al Kaida. IS ni del starejše teroristične organizacije, iz katere naj bi se razvila bolj radikalna veja terorizma. Čeprav nevarnost zaradi Al Kaide še vedno  obstaja, je Islamska država njena naslednjica.

Predsednik ZDA Barak Obama je v enem od svojih govorov podal glavne smernice svojega načrta za popolno uničenje IS, pri tem pa je potegnil vzporednico med Al Kaido in IS ter dejal, da sta obe organizaciji zgolj teroristični organizaciji. Obama se moti. IS zelo težko primerjamo s tem preprostim opisom, in čeprav IS sama uporablja terorizem kot eno izmed taktik, pravzaprav ni teroristična organizacija.

Bistvene razlike med Al Kaido in IS
Teroristične mreže, kot je Al Kaida, imajo ponavadi več sto privržencev, napadajo civiliste, nimajo v lasti teritorija in se ne morejo direktno spopasti z vojaškimi silami. V nasprotju z Al Kaido ima IS več kot 30 tisoč borcev, v lasti ima obsežne količine teritorija v Iraku in Siriji, ima ogromne vojaške zmogljivosti, kontrolira komunikacijske kanale, upravlja infrastrukturo, ima zmožnost samofinanciranja in se udejstvuje v naprednih vojaških operacijah.

Če bi želeli IS opredeliti, bi bila najbolj logična razlaga, da je IS navidezna država z razvitimi vojaškimi vodili. To je glavni razlog, zakaj trenutne strategije proti terorizmu, ki bi zmanjševale njihovo nevarnost, pri IS ne bodo imele enakega učinka, kot so ga imele pri premagovanju Al Kaide.

Razlike tudi v izvoru
Razlika med IS in Al Kaido je delno tudi v njunem izvoru. Al Kaida je nastala leta 1979 kot odgovor na sovjetsko invazijo v Afganistanu. Njen glavni namen so bili napadi proti Zahodu in njegovim zaveznikom. IS je nastala po invaziji ZDA v Iraku leta 2003. Po hitrem napredovanju in širjenju organizacije so se njeni cilji še bolj izoblikovali. IS si v nasprotju z Al Kaido, ki si želi predvsem uničiti nasprotnike islama, prizadeva osvojiti in kontrolirati teritorij in ustanoviti “čisto” sunitsko islamistično državo, v kateri bo vladala šeriatska ureditev. Takoj želijo izbrisati politične meje na Bližnjem vzhodu, katere so v dvajsetem stoletju ustvarile zahodne sile. Predvsem pa si želijo politično, versko in vojaško oblast na osvojenem teritoriju.

Ravno zaradi ključne razlike v ciljih med IS in Al Kaido pa trenutna strategija ZDA in njene koalicije za boj proti terorizmu ne more biti učinkovita.

Viri zaslužka IS: Glavni vir zaslužka IS se razlikuje od zaslužka drugih terorističnih skupin. IS ne potrebuje financiranja, ki prihaja iz zunanjih virov. Zaradi teritorija, katerega obvladujejo, so imeli možnost zgraditi model samofinanciranja, ki ga ne pozna nobena druga teroristična skupina.

V letu 2012 so poleg teritorija in infrastrukture prevzeli nadzor tudi nad virom nafte v vzhodni Siriji, trenutno si lastijo že kar 60 procentov naftne industrije. IS trguje z nafto na črnem trgu, v svojih prekupčevanjih pa sodeluje tudi s Turčijo. Naftna industrija naj bi IS prinesla od 1 do 3 milijonov evrov zaslužka na dan. Nafta pa ni edini vir njihovega zaslužka. IS je med drugimi odgovorna za več ropov bank, znana pa je tudi po zahtevanju velikih odkupnin za ugrabljene talce.

Samski borci in seks
Čeprav je IS samooklicani kalifat, pa ji ne gre za legitimnost. Gre ji predvsem za moč in maščevanje. To so razlogi, zakaj se je organizaciji pridružilo mnogo mladih borcev. V nasprotju z Al Kaido, kjer ni prostora za alkohol in ženske, ima IS na ta vprašanja popolnoma drugačne odgovore.

IS ponuja mladim moškim in tudi ženskam avanturo, občutek moči in močno pripadnost skupnosti. Svojim borcem ponuja partnerke, ki jih lahko svobodno spolno zlorabljajo, nekatere izmed njih to počnejo celo prostovoljno, vendar pa je pomembno poudariti, da jih je večina v to prisiljena.

Pristop k boju proti IS mora biti več kot le združena koalicija in zračni napadi
Svetovne in regionalne sile morajo nadgraditi in okrepiti dosedanjo vojaško koalicijo, katero je začela ZDA. Potrebno je vzpostaviti embargo z IS in okrepiti sankcije proti njej, tako v zračnih vojaških napadih kot na kopnem. IS ni nuklearna sila, vendar pa mednarodni stabilnosti vseeno predstavlja ogromno grožnjo, proti kateri se je potrebno boriti in jo zaustaviti.

T. O.