fbpx

Za univerzo je “božič” preveč krščansko usmerjena beseda

Foto: iStock

Letos je na vlak politične korektnosti skočila tudi univerza v Brightonu v Združenem kraljestvu, saj je svojemu osebju svetovala, naj v komunikaciji s študenti ne uporabljajo besede “božič”, da s tem ne bi koga užalili. V novih jezikovnih smernicah, ki so bile po navedbah univerze pripravljene na podlagi prispevkov osebja in študentov, obsegajo pa kar devet strani, je beseda “božič” označena kot preveč “krščansko usmerjena” in bi bila lahko žaljiva za nekristjane. Zaradi tega univerza predlaga osebju, naj pri označevanju konca semestra raje uporabijo izraz “zimski premor”.

Takšni protikrščanski izpadi v zahodni civilizacij v zadnjih dveh desetletjih niso nič novega, saj se levo liberalna srenja na vse kriplje trudi, da bi izkoreninila krščanstvo. Zato s pomočjo svojih aktivistov še posebno v državni upravi, nevladnih organizacijah, medijih in akademski sferi pritiska na vodstva državnih in zasebnih ustanov ter podjetij, naj se pridružijo njihovemu boju proti krščanstvu. Še posebej se ti napadi okrepijo v času najpomembnejših krščanskih praznikov, v prvi vrsti božiča.

Zaradi odziva združenja Affinity, ki združuje 1200 evangeličanskih cerkva in organizacij na Britanskem otočju, se je univerza potegnila nekoliko nazaj, češ da ne prepoveduje “krščanskega izrazoslovja”, temveč zgolj daje smernice in predloge. Opozarjajo, da bi se lahko posamezniki zaradi besede “božič” čutili ogrožene, kar naj bi bilo v nasprotju s politiko univerze do “vsevključevanja” in uvajanja okolja, v katerem si bi se vsak počutil spoštovan in cenjen.

Kar je seveda poniglavo sprenevedanje, saj vodstva univerze očitno niti najmanj ne zanimajo občutki krščanskih študentov ob protikrščanskih izpadih levo liberalnih aktivistov.

Kulturni marksizem