fbpx

Za vedno je odšla nekdanja prva dama ZDA

Nancy Reagan (Foto: epa)

V 94. letu starosti je umrla nekdanja prva dama ZDA in filmska igralka Nancy Reagan. Umrla je na svojem domu v Los Angelesu zaradi zastoja srca, so sporočili iz njenega urada.

Pokopana bo v predsedniški knjižnici, ki se imenuje po njenemu soprogu in nekdanjem predsedniku ZDA Ronaldu Reaganu, v dolini Simi v Kaliforniji. Ronald Reagan je umrl leta 2004.

Nekdanja filmska igralka se je poročila z Ronaldom leta 1952. Bila je prva dama Kalifornije med leti 1967 in 1975, ko je bil njen mož guverner. Prva dama ZDA pa je bila med leti 1981 in 1989. Po smrti njenega moža, ki je umrl za alzheimerjevo boleznijo, je postala ambasadorka pacientov s to zahrbtno boleznijo in zbrala na milijone dolarjev za raziskave in razvoj.

nancy reagan 2

Verjela je astrologu
V zakonu z možem sta se jima rodila dva otroka. Njena priljubljenost je precej poskočila, ko je kot prva dama vodila kampanjo proti drogam. Do svojega soproga je bila izjemno zaščitniška, še bolj pa je postala po atentatu nanj v Washingtonu, leta 1981. Po atentatu se je redno posvetovala z astrologom, ki je priporočal najbolj varne dneve za odhod iz Bele hiše, kar je vplivalo tudi na urnik predsednika ZDA. Zaradi sporov z vodjo osebja predsednikovega urada je slednji moral zapustiti svoje delovno mesto.

Rada je imela razkošje
Kot prva dama se je rada zgledovala po svoji predhodnici Jackie Kennedy. Veliko razburjenja pa je povzročila z afero, ko je razkošno opremila Belo hišo in sprejela za milijon dolarjev oblek različnih modnih oblikovalcev. To je sprožilo številne odzive ogorčenja običajnih ljudi, ki niso sprejeli njenega zapravljanja za razkošje.

Pustila je neverjeten pečat v svetu
Nekdanji guverner Kalifornije, igralec in športnik Arnold Schwarzenegger je o svoji prijateljici Nancy Reagan na spletnem omrežju Twitter zapisal, da je bila njegov heroj, tista, ki je delo prve dame opravljala z neverjetno močjo, stilom in eleganco ter pustila neverjeten pečat v svetu. “Sedaj je s svojim Ronniejem, toda mi, ki smo še tukaj, jo bomo neizmerno pogrešali.”

M. P.