fbpx

Začelo se je: Katarska vlada na Švedskem odprla prvo mega-mošejo

Foto: epa (slika je simbolična)

Katarsko ministrstvo za krepitev islamskega duha in islamske zadeve je na področju Skandinavije odprlo največjo mošejo doslej. Ta se nahaja v  Malmöju na Švedskem.

Mošeja Umm Al-Mu’minin Khadijah se razprostira kar na 1.791 kvadratnih metrih in sprejme okrog 2.000 ljudi. Katarsko vlado je stala okoli tri milijone evrov, poroča katarska tiskovna agencija QNA. Absolutna monarhija, v kateri pravni sistem v veliki meri temelji na šeriatskem pravu, je bila že večkrat obtožena financiranja radikalnega islamskega terorizma, prav tako Jihad Watch razkriva, da so financirali stranko predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Dokument iz leta 2014, ki ga je Wikileaks objavil dve leti kasneje, pa razkriva: “Uporabiti moramo vsa svoja diplomatska in tradicionalna obveščevalna sredstva, da bi izvedli pritisk na vlado Katarja in Saudske Arabije, ki zagotavljajo na črno finančno in logistično podporo Islamski državi in drugim radikalnim sunitskim skupinam v regiji.” V preiskavi, ki jo je objavil časnik The Telegraph, pa ta obtožuje Katar financiranja islamistov v Libiji, Iraku in Somaliji prek posrednikov v Turčiji.

“Morali bi prepovedati financiranje verskih mošej!”
Nekdanji norveški ambasador v Saudski Arabiji Carl Schiøtz Wibye je predlagal, da je treba “izločiti lokalni vpliv povsod, ne glede na to, od kje in zakaj prihaja, bodisi zaradi finančne podpore, iz čtiva ali videoposnetkov pridigarjev, ki na spletu širijo grozne stvari” ter da bi morali prepovedati tuje financiranje verskih mošej, kot je ta mega-mošeja v Malmöju. “Poleg tega moramo zahtevati, da vsi imami govorijo norveško, tako da bomo bolje razumeli, kaj se dogaja v muslimanski skupnosti,” je jasen Wibye, kaj želi za Norveško.

V tem mestu vlada popoln kaos
Mega-mošeja pa je zrasla v Malmöju, ki je tretje največje mesto na Švedskem, je pa tudi leglo kriminala, predvsem tistega s področja prepovedanih drog in neprijavljenega orožja, v zadnjih mesecih pa tudi islamskega ekstremizma, sploh odkar so mesto preplavili nezakoniti migranti. Redni napadi z doma narejenimi eksplozivnimi sredstvi so že skoraj vsakdanjik v tem mestu, tuji mediji pa poročajo, da je prav v tem delu Švedske največja verjetnost terorističnih napadov. Odkar so mesto zavzeli muslimanski migranti, so nekateri njegovi deli postali neprehodne cone, število teh pa se širi, kar je potrdil tudi upokojeni direktor policije Torsten Elofsson.

Marjanca Scheicher