[VIDEO] Oglejte si najlepše ognjemete s celega sveta

Veličasten ognjemet v Sydneyju (foto: epa).

“Srečno novo leto,” so si ponekod po svetu že lahko voščili. Prebivalci Samoe in nekaterih drugih tihomorskih otokov so prvi vstopili v leto 2016. Ko je po srednjeevropskem času odbila 11. ura, se je tam že začelo.

Prebivalci otoške države Samoa s 180 tisoč prebivalci novo leto kot prvi praznujejo šele od leta 2012. Vlada se je takrat namreč iz ekonomskih razlogov odločila, da z vzhodne strani datumske meje prestopi na zahodno in v novo leto vstopi kot prva in ne zadnja kot dotlej.

V novo leto je vstopila tudi že Nova Zelandija.

Sydney z najrazkošnejšim
Medtem ko so mnoga evropska mesta zaradi terorističnih groženj letos ognjemete odpovedala, pa je avstralski Sydney načrtoval, da bo v leto 2016 vstopil z največjim in najrazkošnejšim ognjemetom doslej. Nebo nad pristaniščem v Sydneyju je razsvetlilo 2400 večjih in manjših ognjemetov, vključno s tistimi v obliki večbarvnega slapu, šopkov rož ali metuljev.

Mesto, ki je novo leto dočakalo ob 14. uri po srednjeevropskem času, je za novoletni ognjemet namenilo okoli 4,5 milijona evrov, na samem prizorišču pa si ga je ogledalo okoli milijon ljudi, še milijarda pa prek televizijskih sprejemnikov. Spektakel je trajal 20 minut.

Hong Kong in Taipei, Taiwan
Veličastno je izgledalo tudi v Hongkongu.

Tokyo, Japonska
V Tokyu pa so namesto ognjemeta v zrak spustili leteče balone.

Peking, Kitajska
V Pekingu je novo leto na osrednjem trgu pričakala nepregledna množica ljudi.

Dubaj, Združeni arabski Emirati
Kljub ogromnemu požaru, ki je zajel hotel v bližini najvišje stavbe na svetu Burj Khalifa, so bili prebivalci in številni obiskovalci Dubaja deležni čudovitega ognjemeta.

Moskva, Rusija
Tudi Rusi so kljub poostrenim varnostnim ukrepom novo leto pričakali z razsvetljenim nebom.

Istanbul, Turčija
Nešteto lučk, ognjemetov in barvnih slapov je osvetlilo Bosporski most in nebo v Istanbulu.

Foto: youtube/screenshot

Foto: youtube/screenshot

M. P., A. D., STA