fbpx

Začetek premirja? Ukrajina in proruski uporniki začeli največjo izmenjavo zapornikov doslej

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Konflikt med proruskimi separatističnimi uporniki in Ukrajino traja že od leta 2014, včeraj pa so z največjo izmenjavo zapornikov doslej stopili na trnovo pot proti miru. Uporniki naj bi izpustili okoli 70 zapornikov, ukrajinska vojska pa okoli 300 upornikov in njihovih podpornikov. “To je vesel dogodek, na katerega je čakalo več sto družin,” je dejal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Dejanje veselo pozdravljajo tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.

Pogajanja glede izmenjave so trajala več mesecev, sodelovala pa je tudi ruska pravoslavna cerkev, poroča STA. Čeprav je število obljubljenih zapornikov, ki naj bi se vrnili v obe domovini, mnogo večje od števila tistih, ki so domov dejansko prišli, se obe strani zagovarjata, da se nekateri niso želeli vrniti, drugi pa so kazen že prestali in bili izpuščeni.

Na pogajanjih sta sodelovala tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin. Prisoten je bil tudi ruski pravoslavni patriarh Kiril, ki je v ponedeljek dejal: “Upam, da se bo začeti proces nadaljeval in zagotovil pravičen in dolgotrajen mir.” Patriarhu se je vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko zahvalil za sodelovanje in dejal: “Ljudje, ki so tri leta preživeli v ujetništvu, se bodo lahko zahvaljujoč Cerkvi in oblastem vrnili domov.” Izmenjava poteka na nadzorni točki v bližini mesta Gorlivka, približno 40 kilometrov severovzhodno od utrdbe upornikov Doneck. Prvo skupino petnajstih ljudi so, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, z avtobusom prepeljali na ozemlje pod nadzorom Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Dejanja so se razveseliti tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi
Predsednica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE), avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, je skupaj z generalnim sekretarjem OSCE Thomasom Gremingerjem pozdravila novice o današnji obsežni izmenjavi zapornikov in pripornikov v vzhodni Ukrajini. Pozvala sta vse vpletene, da nadaljujejo s podobnimi procedurami, ki spodbujajo k napredku in po mirni poti rešujejo krizo v Ukrajini in njeni okolici. “Omogočiti tako velikemu številu ljudi, ki so jih zadrževali na obeh straneh, da se še pred novim letom vrnejo domov, je zelo dobrodošlo, predstavlja pa velik napredek. Današnja zamenjava ni zgolj humanitarno dejanje, ampak tudi velik korak, ki bo prispeval h krepitvi medsebojnega zaupanja. Spodbujamo prizadevanje za izboljšanje življenja ljudi, ki jih je konflikt neposredno prizadel,” je dejala Kneisslova. Greminger je dodal, da lahko postopni koraki, kot je ta, prinesejo pozitivne spremembe in oprijemljive rezultate. “Tak napredek je rezultat trdega dela, ki ga omogoča Trilateralna kontaktna skupina TCG in dokazuje njeno pomembnost. Bistveno je, da od sedaj naprej obe strani sodelujeta s TCG. Šele tako lahko napredujemo in dosežemo trajni mir,” je poudaril.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Doslej je umrlo že več kot 10.300 ljudi, zapornike pa bi morali izmenjati že po sklepu mirovnega sporazuma v Minsku leta 2015
Konflikt se je na vzhodu Ukrajine začel aprila 2014, ko si je Rusija nasilno priključila ukrajinski polotok Krim. Nazadnje so zapornike izmenjali lani septembra, ko so uporniki v zameno za štiri njihove člane izpustili dva Kijevu naklonjena zapornika. Izmenjave, ki bi se po sklepu mirovnih sporazumov v Minsku leta 2015 že morale zgoditi, so se končno pričele odvijati. Oblasti upajo, da smrtnih žrtev ne bo več, saj je doslej umrlo že več kot 10.300 ljudi.

A. L.