Začetek premirja? Ukrajina in proruski uporniki začeli največjo izmenjavo zapornikov doslej

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Konflikt med proruskimi separatističnimi uporniki in Ukrajino traja že od leta 2014, včeraj pa so z največjo izmenjavo zapornikov doslej stopili na trnovo pot proti miru. Uporniki naj bi izpustili okoli 70 zapornikov, ukrajinska vojska pa okoli 300 upornikov in njihovih podpornikov. “To je vesel dogodek, na katerega je čakalo več sto družin,” je dejal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Dejanje veselo pozdravljajo tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.

Pogajanja glede izmenjave so trajala več mesecev, sodelovala pa je tudi ruska pravoslavna cerkev, poroča STA. Čeprav je število obljubljenih zapornikov, ki naj bi se vrnili v obe domovini, mnogo večje od števila tistih, ki so domov dejansko prišli, se obe strani zagovarjata, da se nekateri niso želeli vrniti, drugi pa so kazen že prestali in bili izpuščeni.

Na pogajanjih sta sodelovala tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin. Prisoten je bil tudi ruski pravoslavni patriarh Kiril, ki je v ponedeljek dejal: “Upam, da se bo začeti proces nadaljeval in zagotovil pravičen in dolgotrajen mir.” Patriarhu se je vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko zahvalil za sodelovanje in dejal: “Ljudje, ki so tri leta preživeli v ujetništvu, se bodo lahko zahvaljujoč Cerkvi in oblastem vrnili domov.” Izmenjava poteka na nadzorni točki v bližini mesta Gorlivka, približno 40 kilometrov severovzhodno od utrdbe upornikov Doneck. Prvo skupino petnajstih ljudi so, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, z avtobusom prepeljali na ozemlje pod nadzorom Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Dejanja so se razveseliti tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi
Predsednica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE), avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, je skupaj z generalnim sekretarjem OSCE Thomasom Gremingerjem pozdravila novice o današnji obsežni izmenjavi zapornikov in pripornikov v vzhodni Ukrajini. Pozvala sta vse vpletene, da nadaljujejo s podobnimi procedurami, ki spodbujajo k napredku in po mirni poti rešujejo krizo v Ukrajini in njeni okolici. “Omogočiti tako velikemu številu ljudi, ki so jih zadrževali na obeh straneh, da se še pred novim letom vrnejo domov, je zelo dobrodošlo, predstavlja pa velik napredek. Današnja zamenjava ni zgolj humanitarno dejanje, ampak tudi velik korak, ki bo prispeval h krepitvi medsebojnega zaupanja. Spodbujamo prizadevanje za izboljšanje življenja ljudi, ki jih je konflikt neposredno prizadel,” je dejala Kneisslova. Greminger je dodal, da lahko postopni koraki, kot je ta, prinesejo pozitivne spremembe in oprijemljive rezultate. “Tak napredek je rezultat trdega dela, ki ga omogoča Trilateralna kontaktna skupina TCG in dokazuje njeno pomembnost. Bistveno je, da od sedaj naprej obe strani sodelujeta s TCG. Šele tako lahko napredujemo in dosežemo trajni mir,” je poudaril.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ukrajinski izpuščeni talci (Foto: epa)

Doslej je umrlo že več kot 10.300 ljudi, zapornike pa bi morali izmenjati že po sklepu mirovnega sporazuma v Minsku leta 2015
Konflikt se je na vzhodu Ukrajine začel aprila 2014, ko si je Rusija nasilno priključila ukrajinski polotok Krim. Nazadnje so zapornike izmenjali lani septembra, ko so uporniki v zameno za štiri njihove člane izpustili dva Kijevu naklonjena zapornika. Izmenjave, ki bi se po sklepu mirovnih sporazumov v Minsku leta 2015 že morale zgoditi, so se končno pričele odvijati. Oblasti upajo, da smrtnih žrtev ne bo več, saj je doslej umrlo že več kot 10.300 ljudi.

A. L.

 • Asterix in Obelix

  Končno ena dobra novica.

 • xtc

  Ja še boljša bo ko bo Putin poklical netilce upora v Rusijo in tudi njihove podpornike in jih tam tudi zadržal.

  • Burek Burecki

   As ti butast al si butast. Prav ukrajinci so zaceli upor proti legitimnem predsedniku ukrajine ker so jim ameriski fasisti tako rekli. Sedaj kupujejo duplo drazji premog in zemeljski plin od amerosov, porko dobiva mastne denarce a narod nima kaj jest…

   • cosmosjasnovidec

    Hahahahaha.
    Pizda ti si pa res vsekan v nulo še bolj kot sem predpostavljal tako,da si me presenetil z tvojim neznanjem predvsem pa nepojasnjenim nakladanjem.

 • Burek Burecki

  Z ukrajinskimi fasisti nimas kaj raspravljati. Nibeno premirje ne sledi to je samo izmenjava talcev…

  • sprehajalec

   Burek, niko nije prorok u svom selu…..

  • cosmosjasnovidec

   Zakaj se raje ne držiš peke tvojih šiptarskih burekov namesto nejasnega in nerazumljivega kokodakanja tukaj na portalu?
   So te vrgli dol tudi iz tvoje kokodakarske 24.kurje zahojene greznice?

 • ahnenpass

  Haha…, rusi so izpustili ujete ukrajinske vojake, oni pa 300 navadnih civilov, ki so po rodu rusi in se kritizirajo oblast.
  Resnica je taka, da lahko rusi kvečjemu prosijo Ukrajino, če lahko neha pošiljat prostovoljce v gotovo smrt, ker se še oz oklepnikov običajno nimajo časa izkrcati preden jih vse poženejo v zrak. Brez veze, rusi niso Miloševič, odločili so se zavarovati svojo manjšino v Ukrajini in to se bo tudi zgodilo. Z Ukrajino ali brez nje.
  Zakaj so ukrajinci sploh znoreli, če so pa vsi rusi oziroma so rusi ukrajinci, kakor se vzame, a so jim dali kaj takega v vodo? V redu, del ukrajincev hoče kolaborirat z nekdanjimi nacističnimi okupatorji, pa naj, ampak ne na račun preostalih ukrajinskih državljanov. Lahko verjamejo v Miki miško, rusi bodo pa še naprej častili racmana Jako, zakaj je to problem. Ne morejo pa imeti dve zgodovini, šele tu se zaplete, ko so del ukrajincev prepričali, da je imel Hitler tudi kaj prav in bi lahko celo zmagal. Kakšne kompletne oslarije, seveda kriminalni um skrajno agresivnega in popolnoma brezčutnega duševnega bolnika ne more razmišljati nič dobrega in nikakor ne bi premagal cel svet.

  • sprehajalec

   Da te ni sram, slovenci in ukrajinci so nekaj sto let živeli skupaj, medtem ko z Rusi nikoli. Kolaborant in izdajalec.

   • ahnenpass

    Prosim? Kakšni slovenski ukrajinci, mogoče si si ti našel ukrajinko, za druge vezi enostavno prvič slišim. Nam boš pa ti razkril od kdaj imamo pri nas bratstvo in jedinstvo z Ukrajino.
    Ukrajinci in rusi so pa res živeli normalno, saj to sem napisal, ko se sprašujem zakaj ne več.

    • Matija

     Pa še tisto ukrajinko si je moral kupiti in spregledati njene predhodne kilometre

    • sprehajalec

     Deli Ukrajine so bili pod Avstrijo.

  • cosmosjasnovidec

   Očitno je tebi tvoja stara že od poroda nekaj mešala v vodo.

   • ahnenpass

    Mogoče res, kaj so delali pa s teboj, da si se znašel v paralelni dimenziji?

    • Darth Vader

     bidona, ti bi moral poslati prošnjo za zaposlitev na zunanje ministrstvo, tam ponavadi dobijo službo ljudje, ki mislijo, da nekaj vedo ali znajo….

 • hle

  FB prijateljica iz zahoda Ukraine je nekaj dni nazaj pripopala tele podatke https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/25659856_1560486047381402_1154599998267997781_n.jpg?oh=a27cbec83904ec1239c3df3cef71b9ae&oe=5AC2DBE9
  upam da znate prevesti gre se pa za življenske stroške

 • Darth Vader

  miro cerar bi podaril ozemlje ukrajine rusom, zato da bi bil etičen, načelen in pravičen, saj bi tako proruski uporaniki postali rusi in nebi bili več uporniki……

 • Matija

  Rusija si ni nič nasilno priključila ampak je bil na Krimu izveden referendum, na kateremo so Krimčani izrazili svojo voljo.

  • Lula

   Na Dolenjskem izvedemo referendum in se odločimo da gremo pod Rusijo in potem mora Slovenija kar prepustiti to ozemlje Rusiji, ker se je tako narod odločil? A tako tvoja logika????

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!