fbpx

Zadnje besede ubitega terorista na pariškem letališču: “Odložite orožje, tu sem, da umrem za Alaha.”

Terorist Ziyeda Bena Belgacema (foto: Twitter/@OnlineMagazin).

Poskus terorističnega napada na letališču Orly v Parizu bi se lahko končal tragično, a so francoski policisti ustrezno reagirali in islamskega skrajneža Ziyeda Bena Belgacema pravočasno ubili. Šlo je za 39-letnega radikaliziranega muslimana, ki je svoj objestni pohod v imenu vere zaključil z besedami: “Odložite orožje, tu sem, da umrem za Alaha. V vsakem primeru bodo ljudje umrli.” Preiskavo napada v Parizu je prevzel protiteroristični urad, ki je zaslišal družino napadalca. Očeta so danes izpustili, medtem ko preiskovalci še vedno zaslišujejo njegovega brata in bratranca.

Preiskovalci skušajo bolje razumeti motiv 39-letnega francoskega državljana Ziyeda Bena Belgacema, ki je v soboto najprej zjutraj streljal in ranil policista med nadzorom prometa, nakar je grozil in streljal tudi v baru, v katerem je preživel prejšnji večer. Zatem se je odpravil na letališče Orly, kjer je napadel trojico vojakov, ki je patruljirala na letališču. Ko je odvzel orožje vojakinji, sta ga vojaka ustrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec, pristojen za terorizem, Francois Molins je pojasnil, da ima napadalec obsežno policijsko kartoteko zaradi vrste kaznivih dejanj in se je radikaliziral v zaporu v letih 2011 in 2012. “Odložite orožje, tu sem, da umrem za Alaha. V vsakem primeru bodo ljudje umrli,” naj bi dejal vojakom pred napadom. Ob tem je Ben Belgacem v nahrbtniku nosil pločevinko z bencinom, pa tudi kopijo Korana. Danes bodo na truplu napadalca opravili obdukcijo, ki naj bi med drugim pokazala, ali je bil pod vplivom drog ali alkohola. Ob preiskavi njegovega stanovanja v pariškem predmestju Garges-les-Gonesse so v soboto popoldne našli mačeto in majhno količino kokaina.

(Foto: epa)

Na letališču Orly v Parizu so v soboto pripadniki varnostnih sil ubili moškega, ki je vojaku odvzel orožje z namenom, da bi v imenu svoje vere sejal smrt. Policijski viri so za agencijo Reuters povedali, da je napadalec obveščevalnim službam znan kot radikalizirani musliman. Pred napadom je islamski skrajnež na letališču ranil policista in ukradel dve vozili. Preiskavo napada v Parizu pa je prevzel protiteroristični urad
.
Terorist po dejanju poklical očeta
Oče in brat napadalca sta preiskovalcem povedala, da ju je po prvem incidentu, ko je napadel prometnega policista, Ben Belgacem kontaktiral. Očetu se je po telefonu opravičil in dejal, da je “naredil nekaj neumnega” s policistom, nato pa hitro prekinil pogovor. Oče je nato odšel na policijsko postajo, kjer so ga pozneje obvestili o sinovi smrti, medtem ko se je 35-letni s teroristom Ziyeda Bena Belgacema srečal v petek zvečer v baru.
https://twitter.com/OnlineMagazin/status/843399479764176897

Promet na pariškem letališču Orly danes poteka normalno
Letališče Orly so po napadu začasno zaprli, iz stavbe so evakuirali okoli 3000 ljudi. Okoli 100 ljudi, ki v soboto niso mogli na letalo, je prespalo na letališču na posteljah, ki jih je priskrbel upravljavec. Še med 100 in 200 jih je prenočilo v hotelih, v katere so jih namestile letalske družbe. Danes so na letališču povedali, da promet poteka precej normalno, čeprav morajo potniki še vedno računati na manjše, okoli 20-minutne zamude.

Letališče Orly v Parizu (foto: epa).

Vse od terorističnih napadov novembra 2015 v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, v Franciji veljajo izredne razmere, ki so bile že večkrat podaljšane in so trenutno v veljavi do 15. julija. V začetku meseca je v muzeju Louvre v Parizu napadalec z mačeto napadel vojake in pri tem vzklikal Alah je velik.

Jure Ferjan