Zadnji hip: Merklova preprečila politično krizo v Nemčiji, dogovor s koalicijo glede migracij je dosežen!

Angela Merkel in Horst Seehofer, ko sta še lahko sodelovala. (Foto: epa)

V Nemčiji so preprečili politično krizo, saj je vladajoča koalicija dosegla “trajno rešitev” za ilegalne migracije, kot je dejal nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer, in se strinjal, da ne bo odstopil. Svoj odstop je namreč ponudil potem, ko so se voditelji držav EU v Bruslju dogovorili za vzpostavitev “nadzornih centrov” za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU; tudi Merklova je dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil, a to v tistem trenutku ni zadovoljilo Horsta Seehoferja. Zato se je z Merklovo v ponedeljek ponovno sestal. 

“Po intenzivnih razpravah med koalicijo CDU (Krščansko-demokratska unija) in CSU (Krščansko-socialna unija) smo dosegli dogovor, kako lahko v prihodnosti preprečimo ilegalne migracije na meji med Nemčijo in Avstrijo,” je izjavil v ponedeljek zvečer. Seehofer, ki je tudi vodja stranke CSU, je za javnost povedal, da bo še naprej delal kot minister za notranje zadeve, po tem, ko sta stranki dosegli dogovor o migrantih.

Merklova je potrdila, da so dosegli dober kompromis in sporazum, ki bo preprečil vstop v Nemčijo tistim migrantom, ki so bili registrirani v drugi državi. Prav tako bodo iz nadzornih centrov, ki bodo vzpostavljeni v Nemčiji, migrante pošiljali nazaj v države, iz katerih so prišli. “Poleg centrov bo na nemško-avstrijski meji uveden tudi nov mejni režim, ki bo zagotavljal, da bomo preprečili vstop tistim prosilcem za azil, ki so dovoljenje pridobili v drugi državi EU,” je dejala. Tudi Seehofer je zadovoljno dejal, da ga veseli, “da smo dosegli ta sporazum in spet je postalo jasno, da se je vredno boriti. Dogovor izpolnjuje vsa moja pričakovanja”. Za Merklovo je bil sporazum namreč izjemnega pomena, saj če bi Seehofer odstopil, ne bi več imela parlamentarne večine in bi morali izvesti nove volitve, poroča RT.

Nemški notranji minister Horst Seehofer (Foto: epa)

A. G.