fbpx

Zahodni diplomati so z udeležbo na Paradi ponosa v Varšavi kršili mednarodno pravo

Diplomatska ekipa z ameriškega veleposlaništva je skupaj z diplomati iz nekaterih drugih držav, prekršila mednarodno pravo, ki prepoveduje politično agitacijo za spremembo zakonodaje v državi gostiteljici. (Foto: Twitter)

Sobotna manifestacija, ki so jo v Varšavi organizirali aktivisti homoseksualnega političnega gibanja, na ulice poljske prestolnice ni privabila zgolj poljskih državljanov, marveč tudi tujce z diplomatskimi potnimi listi. Predstavniki nekaterih zahodnih držav pa so pozabili, da jim mednarodno pravo prepoveduje vmešavanje v notranje zadeve države gostiteljice. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali bo aktualna poljska vlada končno ukrepala proti tej eklatantni samovoljni kršitvi mednarodnega prava. Bil bi skrajni čas. 

Dolžnost tujih diplomatov je namreč spoštovati zakone in druge predpise države gostiteljice. Ravno tako jih obvezuje pravilo nevmešavanja v notranje zadeve te države. O tem zelo jasno govori prav Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih iz leta 1961. Pogodbenice tega mednarodnega sporazuma niso samo Poljska, ampak tudi desetine drugih držav, vključno z ZDA, Avstralijo, Kanado, Nemčijo, Francijo, Irsko, Dansko, Norveško, Švedsko in Finsko, poroča Polonia Christiana.

Veleposlaništva navedenih držav pa so kljub temu na družbenih omrežjih objavila fotografije, na katerih je jasno razvidno, da so se njihovi zaposleni udeležili politično-ideološkega dogodka, kakršen je bila sobotna homoseksualna “parada enakosti”. Nobena skrivnost ni, da je cilj dogodka sprememba poljske zakonodaje v skladu z zahtevami gibanja LGBT. In prav takšno zabavo so podprla tuja veleposlaništva. Spodaj prilagamo tudi sporočila z družbenih omrežij, v katerih tuji diplomati ali veleposlaništva bahajo z “mavričnim” aktivizmom.

Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih iz leta 1961, 41. člen, 1. odstavek. (Foto: posnetek zaslona)

Ameriški diplomat Bix Aliu je denimo zapisal: “Izberimo ljubezen in ne sovraštvo. Z veliko radostjo sem se skupaj s kolegi in kolegicami z ameriškega veleposlaništva v Varšavi in predstavniki drugih veleposlaništev, danes odpravil na Parado ponosa. Podpiramo tolerantnost, enakost in človekove pravice za vsakogar.” Tudi nemški diplomat Arndt Freytag von Loringhoven je sporočil: “Za tolerantnost in proti diskriminaciji. Tudi nemško veleposlaništvo je danes na Paradi ponosa.” Francoski veleposlanik Frédéric Billet pa je zapisal: “Kolegice in kolegi, ki so na diplomatski misiji na Poljskem, so danes prišli na Parado ponosa v Varšavo v imenu tolerantnosti.” 

https://twitter.com/Amb_Niemiec/status/1406253764948942851?s=20

Predstavniki Norveškega veleposlaništva na Poljskem na Paradi ponosa v Varšavi. (Foto: Facebook)

Predstavniki danskega veleposlaništva na Poljskem na Paradi ponosa v Varšavi. (Foto: Facebook)

Mavrična zastava na poslopju švedskega veleposlaništva na Poljskem. (Foto: Facebook)

Domen Mezeg