fbpx

Zahteva, da odstopi: Tako je evropski komisar užalil Viktorja Orbana in Madžare

Foto: epa

Madžarski minister za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Péter Szijjártó je prepričan, da bi moral prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans odstopiti s položaja, potem ko je obtožil madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, prav tako pa tudi madžarsko vlado, antisemitizma. 

Péter Szijjártó je zavrnil vsakršne obtožbe, ki jih je izrekel Frans Timmermans, in jih označil za nepravične ter nesprejemljive. Poudaril je, da je Madžarska “naredila več kot kdorkoli drugi v Evropi v boju proti antisemitizmu”. Szijjártó je povedal: “Uvedli smo nacionalni dan spomina na žrtve holokavsta, obnovili sinagoge – ne le na Madžarskem, temveč tudi v sosednjih državah, zanikanje holokavsta pa je po novem kazenskem zakoniku kaznivo dejanje. Nova madžarska ustava, ki je postavljena na novih temeljih, zagotavlja varnost madžarskih Judov kot del madžarskega naroda, madžarska judovska skupnost pa lahko vedno pričakuje spoštovanje, prijateljstvo in zaščito madžarske vlade.”

“Uvedli smo politiko ničelne tolerance glede antisemitizma,” je povedal madžarski minister za zunanje zadeve in zunanjo trgovino.

Péter Szijjártó pravi, da je obtožba podpredsednika Evropske komisije skrajna žalitev za Madžarsko. Foto: epa

Spori med Madžarsko in Sorosom nimajo ničesar opraviti z njegovo vero
Madžarski zunanji minister je mnenja, da je obtožba Timmermansa skrajna žalitev za Madžarsko, in “če uradnik EU hudo žali državo članico o takšnem vprašanju, potem ne more imeti druge izbire, kot da odstopi s položaja”. Podpredsednika Evropske komisije je označil za strahopetca, ki razširja “močne in neutemeljene obtožbe”, saj je to izjavo podal v obliki intervjuja, objavil pa jo je nemški liberalni tednik Die Zeit, ne pa iz oči v oči z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Sicer pa je Timmermans izjavil, da je madžarski premier “očitno antisemitski”, ker je Georgea Sorosa označil za finančnega špekulanta v Evropskem parlamentu. Szijjártó je priznal, da ima madžarska vlada nedvomno velike težave s Sorosom, prav tako si Soros očitno želi padec madžarske vlade, ampak “ti spori nimajo absolutno ničesar opraviti z izvorom ali vero Georgea Sorosa”.

Za Sorosa se je javno zavzel Timmermans. Foto: epa

Madžarska vlada ne bo pristala na nezakonite migrante, ne glede na vrsto pritiskov
Madžarski zunanji minister je še poudaril, da je ni države, ki ne bi veliko storila za zaščito Evrope, saj obstaja nevarnost za enotnost Evropske unije. “Enotnost Evropske unije pa je ogrožena zaradi politikov, kot je Frans Timmermans,” tako kot je brexit “krivda bruseljskih politikov, kot je Frans Timmermans, saj je konkurenčnost Evropske unije zaradi takšnih v zadnjih letih brez dvoma padla,” saj niso bili do sedaj sposobni zagotoviti nobene rešitve za izzive, s katerimi se sooča Evropska unija. Dodal je, da bi Timmermans “rad preplavil Evropo in Evropsko unijo z nezakonitimi migranti”, tisti, ki v resnici podpirajo nezakonite migracije, pa “ogrožajo Evropo in v njej Madžarsko”. Na to pa madžarska vlada ne bo pristala, ne glede na pritiske, ki bi jih izvajali nanjo.

Dejstvo je, da je Madžarska v zadnjih letih naredila izjemen prispevek za prizadevanje za zaščito svojih meja, pa tudi za zaščito meja držav Evropske unije, kar pomeni, “da smo naredili več kot kdorkoli drug v interesu zaščititi Evropo in judovsko skupnost, ki živi v Evropi,” je še dejal Szijjártó. Njegovo novinarsko konferenco je sicer prenašala tudi madžarska televizija M1.

Marjanca Scheicher