fbpx

Zahvaljujoč EU boste kmalu lahko klicali in pošiljali SMS-e po enakih cenah doma in v tujini

(Foto: iStock)

“V Evropski uniji stroški gostovanja niso upravičeni. S 15. junijem vzpostavljamo nov mehanizem oblikovanja cen za storitve gostovanja po vsej Evropski uniji. Gre za velik dosežek, ki neposredno koristi milijonom Evropejcem: podjetnikom, študentom, ki študirajo v državah članicah EU, ter seveda turistom,” je v razpravi o veleprodajnih trgih gostovanja, ki predvideva omejitev veleprodajne cene za gostovanje ob prenosu podatkov v mobilnih omrežjih, ki si jih med seboj zaračunavajo ponudniki telekomunikacijskih storitev, dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Po mnenju Šulinove bomo z omejitvijo veleprodajne cene za gostovanje v mobilnih omrežji Evropske unije prispevali tudi k “vzpostavitvi in lažjemu delovanju enotnega digitalnega trga v Evropski uniji, saj gre za storitve, ki se ne smejo ustaviti na notranjih mejah držav članic. Gostovanja v mobilnih omrežjih bodo z odpravo roaminga dokončno poenotena, saj so pribitke operaterji zaračunavali in tako ustvarili dodatne ovire za enoten digitalni trg”.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Patricija Šulin: “Pozdravljam uspeh Evropske komisije in Evropskega parlamenta, s katerim smo zavarovali interese državljanov, konkurenčnih nacionalni trgov in manjših operaterjev.”

(Foto: iStock)

Klicanje, pošiljanje kratkih sporočil ali brskanje po mobilnih napravah po enakih cenah, kot jih plačujejo doma
Evropska komisija, Evropski parlament in države članice EU so se 31. januarja dogovorili o pravilih za veleprodajne trge gostovanja, ki bodo veljale od 15. junija letos. Gre za cene, ki jih operaterji zaračunavajo med seboj, kadar potrošniki uporabljajo druga omrežja med gostovanjem po EU. Potrošniki bodo med potovanjem po EU lahko klicali, pošiljali kratka sporočila ali brskali po svojih mobilnih napravah po enakih cenah, kot jih plačujejo doma. Ob morebitni prekoračitvi pogodbenih omejitev med gostovanjem ne bodo plačali višjih stroškov od dogovorjenih mejnih vrednosti veleprodajnih cen.

J. F.