fbpx

Zakaj covid-19 v Braziliji pobija toliko otrok?

Lucas je zaradi covida umrl star komaj eno leto (Foto: Facebook)

Eno leto po izbruhu pandemije je število smrti v Braziliji doseglo nove rekorde. Kljub temu, da po številnih državah po svetu dokazi pričajo, da covid-19 redko povzroči smrt pri otrocih, pa smo priča popolnoma drugačni zgodbi v Braziliji. Zaskrbljujoč je podatek, da  je v Braziliji zaradi covida-19 umrlo kar 1300 otrok. Zdravnik je bil denimo v enem primeru prepričan, da otrok nima simptomov covida in ni želel testirati otroka Jessike Ricarte. Otrok star komaj eno leto pa je čez dva meseca umrl, zaradi zapletov z boleznijo koronavirusa. Strokovnjaki so si enotni, tako veliko število mrtvih otrok je povezano z rastjo števila okužb, medtem ko zdravstveni sistem ne zmore ponuditi vsem zdravljenja in se vzporedno z okužbami povečuje smrtnost – tudi med otroci. 

BBC poroča o zgodbi mamice Jessike Ricarte, ki je po dveh letih neuspešnega zdravljenja zaradi neplodnosti skoraj obupala, da ji bo kdaj uspelo imeti družino. Vendarle ji je po dveh letih to uspelo in je zanosila z Lucasom. “Njegovo ime izhaja iz svetlobe. In bil je luč v našem življenju. Pokazal je, da je sreča veliko več, kot smo si predstavljali,” pravi mati. Kot je opažala pri svojem enoletnem otroku, je kar naenkrat izgubil apetit, nasprotno pa poudarja, da je bil pravi jedec, zato je pričela sumiti, da je nekaj narobe.

Sprva se je Jessika spraševala, če so za njegovo stanje morda krivi zobje. Lucasova botra, ki je medicinska sestra, je dejala, da ga mogoče dajejo le bolečine v grlu. Toda po vročini, nato pa utrujenosti in nekoliko oteženem dihanju ga je Jessika odpeljala v bolnišnico in prosila, naj ga testirajo na covid. “Zdravnik mu je s pomočjo oksimetra izmeril kisik. Lucasova raven je bila 86 odstotkov. Zdaj vem, da to ni normalno,” pravi Jessika. Ker Lucas ni imel vročine, ji je zdravnik rekel, da covid test ni potreben in ima po vsej verjetnosti le vneto grlo.

Le s težavo je zanosila otroka, nato pa ga je zaradi covida izgubila (Foto: Facebook)

Jessiki je zdravnik povedal, da je covid-19 pri otrocih redek, otroku je predpisal antibiotike in jo poslal domov. Kljub njenim dvomom se takrat Lucas na covid ni mogel testirati. Jessika pravi, da so se nekateri simptomi po koncu 10-dnevnega tečaja z antibiotiki razblinili, a utrujenost je ostala – kot tudi njena skrb glede koronavirusa. “Njegovi botri, staršem in tašči sem poslala več videoposnetkov in vsi so rekli, da pretiravam, naj neham gledati novice, da sem paranoična. Vedela pa sem, da moj sin ni dihal normalno, ” je pojasnila.

Foto: Facebook

Celotna zgodba se je odvijala maja 2020, ko so ljudje zaradi covida-19 umirali tudi v njenem mestu. Jessikinin mož Israel je bil zaskrbljen, da bi še en obisk v bolnišnici povečal tveganje, da bi se z Lucasom okužila z virusom. A tedni so minevali in Lucas je postajal vedno bolj zaspan. Nazadnje je 3. junija Lucas po kosilu vedno znova bruhal in Jessika je vedela, da mora ukrepati. Vrnili so se v lokalno bolnišnico, kjer je zdravnik Lucasa testiral na covid, da bi okužbo izključil. Lucasova botra, ki je tam delala, je paru sporočila novico, da je bil rezultat testa pozitiven.

Kljub intenzivnem zdravljenju, Lucas bolezni ni mogel premagati (Foto: Facebook)

“Takrat bolnišnica sploh ni imela možnosti oživljanja,” pravi Jessika. Lucas je bil premeščen v otroški oddelek za intenzivno nego v več kot dveh urah oddaljenem mestu Sobral, kjer so mu diagnosticirali bolezen, imenovano večsistemski vnetni sindrom (MIS). Gre za izjemno redek odziv na virus, ki lahko povzroči vnetje vitalnih organov. V 33 dneh, ko je bil Lucas v oddelku za intenzivno nego, ga je Jessika smela videti le trikrat. Lucas je za zdravljenje srčnega vnetja potreboval imunoglobulin – zelo drago zdravilo, ki ga je bolnišnici podaril eden izmed obolelih. Njegovo stanje se je poslabševalo, zato je prejel še drugi odmerek imunoglobulina. Na telesu so se mu pojavili izpuščaji in je imel stalno vročino, potreboval pa je tudi podporo pri dihanju. Sprva so mislili, da jim je Lucasa uspelo rešiti, a ga je nekaj dni kasneje zadela srčna kap in je preminil.

Brazilija ima izjemno veliko število smrti otrok, kar je posledica visokega števila obolelih in okuženih s covidom-19
Strokovnjaki pravijo, da je samo število primerov bolezni covid-19 v državi – drugo največje število na svetu – povečalo verjetnost, da bodo prizadeti dojenčki in majhni otroci v Braziliji. “Seveda, več primerov imamo in posledično več sprejemov v bolnišnice, posledično je večje število smrtnih primerov v vseh starostnih skupinah, vključno z otroki. Če pa bi pandemijo nadzorovali, bi ta scenarij očitno lahko zmanjšali na minimum,” pravi Renato Kfouri, predsednik znanstvenega oddelka za imunizacijo brazilskega društva za pediatrijo. Tako visoka stopnja okužb je preplavila celoten brazilski zdravstveni sistem. Po vsej državi je vedno manjša možnost oskrbe s kisikom, primanjkuje osnovnih zdravil in v številnih bolnišnicah po državi preprosto ne morejo več zagotoviti postelj.

Sara Rančigaj