fbpx

Zakaj imajo Italijani boljšo epidemiološko sliko kot večina preostalih držav? Prizori, ko so spomladi masovno umirali njihovi rojaki, so se močno vtisnili v njihovo zavest!

V času spomladanskega vala epidemije, v mesecu marcu, se je v italijanski pokrajini Bergamo število smrti povečalo za 568 odstotkov. (Foto: epa)

Dogajanje v Italiji v začetku marca in kasneje v aprilu je doprinesla k zavedanju Italijanov, zato so tokrat bolj previdni. Zaradi slabe izkušnje se je med prebivalci razvila visoka stopnja zavesti, zato je spoštovanje preventivnih ukrepov kot so nošenje mask, držanje distance in razkuževanje, nekaj samoumevnega. Trenutna epidemiološka slika v Italiji je veliko bolj stabilna kot v drugih evropskih državah, kjer so prvi val preživeli relativno ugodno. Italijani so v zadnjih dveh tednih poročali le o približno 40 okužbah na sto tisoč prebivalcev, medtem ko jih Slovenija beleži 106. 

Slike iz Lombardije, ko so ljudje odnašali krste, so šokirale svet. Po tistem je med Italijani vladal velik strah, zato so ljudje kasneje brez težav sprejeli tudi zaprtje med domače stene. V prvi fazi so Italijani za prenos virusa krivili Kitajsko, nihče ni želel v karanteno, politiki pa so na začetku poudarjali, da gre zgolj za gripo. Spomin na dolgotrajno karanteno, umiranje ljudi, odvažanje krst in bolnišnice prepolne bolnih ljudi. Vse omenjeno je spomnilo ljudi na zapoznele ukrepe, ko so vseeno izvedli tekmo v Bergamu, kar je povzročilo epidemiološko bombo. Ljudje so razvili visoko stopnjo zavesti, zato spoštujejo ukrepe brez prisilnih ukrepov s strani države. Italija je v torek zabeležila le 2677 novih primerov okuženih, medtem ko jih je v najhujšem obdobju bilo dnevno okuženih tudi preko 6 tisoč.

Medtem ko so primeri v drugih evropskih državah poskočili, je Italija slika relativne stabilnosti. Država je v zadnjih 14 dneh poročala le o 46,5 okužbe na sto tisoč ljudi. To je veliko manj kot Španija (325,9), Francija (241,8) in Združeno kraljestvo (117,9), Slovenija (106) in se celo dobro primerja z Nemčijo (32,1), eno izmed držav, ki se je s pandemijo najbolje spoprijela. Stopnja smrtnosti v Italiji tako tudi ostaja zelo nizka, saj beležijo le 0,5 smrtnih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Za primerjavo: v Španiji, kjer je epidemiološka slika najslabša v Evropi, je to število veliko višje, in sicer 3,3.

Pokopališča v Lombardiji so bila polna umrlih za posledicami covid-19. (Foto: epa)

Italijani so pripravljeni nositi maske in spoštovati ukrepe, zaupanje v oblast pa se je ponovno povečalo
Italijani so zaradi tragične izkušnje prvega vala epidemije pogosteje pripravljeni nositi maske in se pogosteje izogibajo množicam, kjer je večja stopnja možnosti prenosa okužbe. Ker so se Italijanske oblasti po izkušnji tokrat z epidemijo spopadle odločno, je vlada ponovno pridobila zaupanje s strani njenih prebivalcev. Obseg testiranj v Italiji je sicer trikrat manjši od tistega v Veliki Britaniji, vendar se poslužuje posebne metode. V Italiji tako testirajo celotno socialno mrežo okužene osebe, ne glede na to ali je bila oseba v tesnem stiku ali ne. To strategijo je sicer nemogoče uvajati v nedogled, a je eden izmed dejavnikov, ki vpliva na to, da se virus ne širi naprej.

Image

V izogib ponovnim okužbam so v Italiji na letališču v Neaplju uvedli poseben sistem razkuževanja in obveznega testiranja potnikov, ki pridejo iz rizičnih območij. Dezinfekcijske komore omogočajo, da se potniki ob prihodu in odhodu dezinfecirajo in s tem znižajo verjetnost prenosa virusa med potjo.

Sara Kovač