Zakaj je napovedana dostava granat z osiromašenim uranom razjezila Kremelj?

Ukrajinski tankist. Slika je simbolična. Vir: EPA.

Na ukrajinskem bojišču bi se lahko kaj kmalu pojavile tankovske granate z osiromašenim uranom. Transfer teh so najprej napovedali Britanci za njihove tanke Challenger, sedaj pa so isto napovedali tudi Američani. “Ni večjih ovir, da bi ZDA pošiljale strelivo z osiromašenim uranom,” je za Wall Street Journal povedal visoki predstavnik ameriške administracije.

Poteza je razjezila sam vrh ruskega vodstva. Odzval se je ruski diktator Vladimir Putin, ki je dejal, da poteza vsebuje “jedrski element”. A kot pojasnjujejo strokovnjaki za obrambo, je osiromašen uran standardna komponenta granate in nima prav nič opraviti z jedrskim orožjem.

“Rusija to ve, a vseeno namerno širi dezinformacije,” komentira tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za obrambo. Kaj je torej vznejevoljilo rusko vodstvo do te mere, da se je odzval celo Putin, ki glede razvoja dogodkov na bojišču redko komentira, in da je lansirala absurdno dezinformacijsko kampanjo?

Granate z osiromašenim uranom ne spadajo pod “jedrsko orožje”
Odgovor se skriva v kapacitetah tankovskih granat z osiromašenim uranom. Te so pogost del oborožitve držav, tako Združenih držav kot Združenega kraljestva. Tovrstni projektili imajo zaradi fizikalnih lastnosti urana večjo prebojno moč kot običajne granate in lahko posledično prebijejo oklep kateregakoli ruskega oklepnika, pri čemer imajo tanki, ki so jih donirale države zahoda, boljši oklep kot ruski tanki, poleg ostalih prednosti, kot so denimo namerilni sistemi itd. Dodatna prednost granat z osiromašenim uranom je, da zajetega streliva ruska stran ne bi mogla uporabiti, saj to ni kompatibilno z rusko tehniko.

Strelivo z osiromašenim uranom je “najmočnejše protitankovsko strelivo, kar obstaja,” je za Newsweek povedal nekdanji polkovnik britanske vojske Hamish de Bretton-Gordon. To strelivo “ima veliko več moči kot tradicionalno tankovsko strelivo. V smislu uničevanja ruskih tankov je neverjetno učinkovit,” dodaja.

Ogorčenost ruskega vodstva je torej povezana s potencialnimi spremembami razmerij na bojišču. Ruska stran še vedno poseduje večje število tankov, a so ti slabši od zahodnih, granate z osiromašenim uranom pa bodo še dodatno poglobile razkorak v kvaliteti, to pa bi vplivalo na izid prihajajoče protiofenzive in vojne v Ukrajini nasploh.

Vpliv na zdravje ljudi
Strelivo z osiromašenim uranom je sicer še vedno kontroverzno, predvsem zaradi do sedaj konfliktnih študij njihovega efekta na zdravje. “O nevarnosti osiromašenega urana še vedno teče intenzivna debata,” za Newsweek komentira vojaški strokovnjak David Humbling.

Gal Kovač