fbpx

Zakaj je nova leva nemška vlada nevarna za Evropsko unijo?

Voditelji novooblikovane leve koalicije v Nemčiji, ki jo sestavljajo SPD, FPD in Zeleni (foto: EPA)

Novooblikovana leva koalicija v Nemčiji se še dobro ni namestila, ko je že pokazala svoje prave barve. Sicer imenovana koalicija semaforja od svojih prvih dni gori rdeče. Socialdemokrati, Zeleni in liberalni Svobodni demokrati si bodo prizadevali za preoblikovanje Evropske unije v naddržavo. Tako imenovane Združene države Evrope, ki so bile eden glavnih strahov za podpornike brexita, počasi postajajo realnost.

Kar ni uspelo Adolfu Hitlerju, so se namenili doseči člani nove rdeče-rumeno-zelene levičarske koalicije v Nemčiji. Že dalj časa se je v Bruslju lobiralo po federalizaciji Evropske unije, zdaj so bruseljski birokrati v novi nemški vladi našli najmočnejšega zaveznika.

Kakor poroča Neue Zürcher Zeitung, so Socialdemokrati (SPD), Svobodni demokrati (FPD) in Zeleni v koalicijski sporazum zapisali, da podpirajo “nujne spremembe pogodb”, potrebne za “vodenje napredka v smeri Evropske zvezne države”. To nova nemška koalicija vidi kot “njihovo posebno odgovornost” do “EU kot celote” kot “največja država članica” EU. Koalicijski sporazum ima sicer v nemški maniri kar 177 strani.

Feministična zunanja politika
Da pa je federalizacija EU šele začetek, potrjuje tudi dejstvo, da si želijo, da bi se za potrebe evropskih volitev lahko oblikovale transnacionalne volilne liste, kar bi državljanom držav članic EU omogočilo, da volijo tudi za kandidate, ki sicer niso iz njihove države. Ravno tako si nemška levica prizadeva za skupno evropsko (beri nemško) zunanjo politiko in skupno EU vojsko. Slednja je že lep čas cilj tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Sovoditelja stranke Zelenih v Nemčiji Annalena Baerbock in Robert Habeck (Foto: EPA)

Kakor postaja vse bolj očitno, se bo nova nemška vlada bolj kot s težavami doma ukvarjala z dresiranjem neposlušnih na evropskem parketu. To še dodatno potrjuje izbira za novo zunanjo ministrico. Tako za kampanjo federalizacije EU kot za vodenje zunanjega ministrstva bo po poročanju Breitbarta odgovorna sovoditeljica Zelenih Annalena Baerbock.Močna nemška zunanja politika je lahko samo evropska [politika],” je nedavno povedala Baerbockova, ki je izredno ostra stališča izrazila tudi glede obračunavanja z Bruslju neposlušnimi državami članicami, kakršni sta Madžarska in Poljska. To so prvi orisi “feministične” zunanje politike, ki naj bi jo po lastnih trditvah vodila semaforkoalicija.

Konservativci norosti dajejo potuho
A če so socialisti avtorji norosti, so “konservativci” tisti, ki jim dajejo potuho in jih omogočajo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že septembra pridigala o potrebi po izgradnji politične volje za oblikovanje skupne vojske EU, medtem ko je nemška obrambna ministrica in propadla naslednica Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer pozdravila poziv k oblikovanju skupne vojske EU kot nekaj dobrega. Pri tem je Kramp-Karrenbauerjeva izpostavila, da morata “Nemčija in Francija voditi” na tem področju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: epa)

O federalizaciji EU je bilo dolgo samo govora, leta 2017 pa je predsednik EU parlamenta Martin Schulz, ravno tako član nemške SPD, podal predlog, da se EU do leta 2025 pretvori v zvezno državo. Njegov predlog je po poročanju podprla tretjina vprašanih Nemcev.

Ivan Šokić