Zakaj nemški levičar, ki ga je mama v otroštvu tepla z bičem, ogroža Slovenijo

Bodo Ramelow (Foto: epa).

V grškem kraju Idomeni se zbira vse več migrantov, ki želijo na sever Evrope. Razmere so napete, pogosto prihaja do nemirov, ki jih zanetijo lažne informacije o odprtju makedonske meje. Ena od takšnih dezinformacij, ki je povzročila nemire, je tudi posledica izjav Boda Ramelowa, ministrskega predsednika nemške zvezne dežele Turingije.

Bodo Ramelow, ki je član nemške Leve stranke (Die Linke), stranke, ki je naslednica nekdanje vzhodnonemške komunistične partije, je namreč pred dnevi dejal, da bi lahko Turingija sprejela od 1.000 do 2.000 migrantov z Bližnjega vzhoda, ki se trenutno nahajajo v Idomeniju, pišejo nemški mediji.

Nemiri migrantov v Idomeniju
Ta novica je dosegla tudi Idomeni ter tam spodbudila nemire migrantov, ki so napačno mislili, da se bo makedonska meja odprla in bodo lahko odšli v obljubljeno deželo Nemčijo.

Migranti so pritisnili na mejo, a so makedonske enote zdržale. V primeru, da bi makedonski obrambni “zid” popustil, bi se reka migrantov spet zlila proti severu in povzročila težave tudi Sloveniji. Ramelowe izjave bi lahko tako ogrozile tudi varnostni položaj v naši državi.

Ramelow na čelu Turingije
60-letni Ramelow, eden največjih zagovornikov politike odprtih vrat za migrante, ki jo je lani poleti sprožila nemška kanclerka Angela Merkel, je ministrski predsednik Turingije od decembra leta 2014.

Njegov skok na vrh turinške deželne oblasti je v Nemčiji – zlasti med žrtvami nekdanje vzhodnonemške komunistične diktature – povzročil veliko razburjenje. Ramelow je prvi član stranke nekdanjih vzhodnonemških komunistov, ki se mu je po padcu Vzhodne Nemčije oziroma njene pridružitve Zahodni Nemčiji uspelo zavihteti na položaj ministrskega predsednika katere od nemških zveznih dežel.

Trpko otroštvo
Veliko medijske pozornosti je Ramelow, ki je prepričan, da nekdanja Vzhodna Nemčija ni bila nepravna država, požel tudi s svojo izjavo v intervjuju za najbolj brani nemški časnik Bild, da ga je njegova mama v otroštvu pretepala z usnjenim bičem.

Mamo, ki je morala po smrti svojega moža odplačevati njegove dolgove in sama skrbeti za štiri otroke, je namreč razjezila izjava učitelja malega Boda Ramelowa, da je ta zelo inteligenten, a zelo len in da ima zato v šoli težave. Pograbila je bič in napadla sina. Ramelow pravi, da je imel težave v šoli v resnici zato, ker je bolehal za legastenijo – motnjo, ki povzroča težave pri branju in pisanju.

 

A. Ž.