Zakaj v sosednji Italiji, polni turistov in krščanskih cerkva, še ni bilo smrtonosnega džihadističnega napada?

Foto: iStock

Predstavljajte si prizor mladega človeka, ki stoji za hrbtom človeka, v rokah ima nož, poleg pa je napis: Moraš se boriti proti njim. Ta fotomontaža se je konec avgusta pojavila na aplikaciji, ki jo teroristična skupina Islamska država uporablja za komunikacijo, objavili pa so jo tudi nekateri mediji. Dejstvo pa je, da ta fotomontaža predstavlja odkrito spodbujanje osamljenih volkov, da se prebudijo in začnejo napadati Italijane. 

Sliko so ponovno objavili na strani podjetja SITE Intelligence Group, ki nadzira komunikacije džihadistov, in to le nekaj dni po tem, ko so po spletu zaokrožile fotografije maskiranih pripadnikov Islamske države, ki na Filipinih uničujejo eno izmed tamkajšnjih katoliških cerkev, ob tem pa trgajo sliko papeža Frančiška.

Italija se razlikuje od drugih večjih evropskih držav
“Ti nevernik, zapomni si to,” je na enem izmed posnetkov govoril obraz za masko in zakričal v opozorilo, da bodo prispeli v Rim. Ne gre za osamljeni primer grožnje, saj je dejstvo, da so se v zadnjih dveh letih napadi po Evropi, na neposreden in posreden način povezani z Islamsko državo, okrepili. Zato je presenetljivo, da se v Italiji, ki je polna turistov in krščanskih cerkva, še ni zgodil niti en smrtonosni napad džihadistov. Vse večje evropske države, kot so Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, so bile tarče napadov, čeprav  je v teh državah zabeleženo manjše število nezakonitih migrantov. Za lažjo primerjavo povejmo, da je samo v prvi polovici leta 2017 v Italijo vstopilo 82 odstotkov migrantov vseh nezakonitih, ki so prikorakali v Evropo.

Foto: iStock

Vpliv mafije in izkušnje v boju proti organiziranemu kriminalu
Najbolj zanimiva razlaga, zakaj je temu tako, je, da je italijanska mafija tista, ki ji je uspelo preprečiti, da bi se džihadisti zbirali v skupine, ki bi bile izhodišče za organizacijo napadov. Teza temelji na enem primeru. “Opazili smo, da imajo italijanski mafijci večji nadzor nad južnim delom Italije, večina muslimanov pa živi na severu, a tudi tam se ti niso povezali in ne živijo v getih,” je povedal Arturo Varvelli z Mednarodne fakultete za politične vede v Milanu.

Lokalni policijski načelnik se strinja, da je določen del sicer res pod nadzorom mafije, a dodaja, da ne na način, kot si to zamišlja večina ljudi. “Borba proti organiziranemu kriminalu je naše službe okrepila z več izkušnjami in to prav pri nadziranju tesno povezanih manjših skupin. Poleg tega imamo izkušnje pri nadziranju levih in desnih terorističnih celic, ki so delovale v Italiji v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja,” je povedal za Economist. Tamkajšnja sodišča po njegovih besedah nimajo težav pri izdaji nalogov za nadzor in prisluškovanje, kot sicer velja za prakso v drugih državah.

Foto: iStock

Ko je 24. septembra Boeing 737 z  letališča v Bologni poletel za Tirano, glavno mesto Albanije, je bilo na njem 209 oseb, ki so bile iz Italije izgnane zaradi verskega ekstremizma. Samo dan prej je bil iz pripora izpuščen 22-letni musliman, ki je bil aretiran zato, ker je pri vhodu v cerkev eno osebo poskušal pregovoriti, naj ne vstopi. Zdaj je pod stalnim policijskim nadzorom, odkar je bil v začetku leta 2016 prvič priveden pred sodnika. No, to je še eden izmed razlogov, zakaj je Italija varnejša od drugih držav. Oni namreč nimajo velikega števila ljudi, ki so potrebni nadzora, ker jih večinoma izročajo tretjim državam ali jih vračajo v države, od koder so prišli.

 N. Ž.
 • RATATA

  N.Ž. poleti ti za Tirano ali pa npr. za Luno jebote.

  • samsara

   Bolje za luno, kamor tudi spada.

 • RATATA

  “Zakaj v sosednji Italiji, polni turistov in krščanskih cerkva, še ni bilo smrtonosnega džihadističnega napada?” ….. zato, ker je tako dogovorjeno.

 • Lisjak

  Že pred časom so Italijanski časopisi pisali,da bi naj mafija pobila več 100 musličov.

  • Franc Šink

   Res je. In večinoma že v Grčiji in Libiji.

  • RATATA

   Zato ne šimfajmo Mafije, saj je na naši strani

   • Lisjak

    Samo,če so nacionalisti in to naši.

   • Hun

    ze pred 2.svet vojno so bli proti totalitarizmu

    • RATATA

     Proti boljševizmu. Branijo RKC.
     Zdaj so se malo izneverili, saj jih matra denar, ki ga prinašajo migranti.

     • Hun

      mafiozoti stare sole so izumrl kot dinozavri

     • RATATA

      Tamlad bojo vse uničl. Tud pojrbane kmetije prodajajo za nove občinske zazidalne načrte.
      Stari mafiozoti so častno žrtve izbiral hehe

 • Olga

  Mi imamo tudi tako mafijo…

 • Caetano

  Mislim, da je se en razlog in sicer ce bi do napada prislo bi se verjetno morala ustaviti zelo pomembna transportna pot jihadistov in islamistov v Evropo. To pa jim ni v strateskem interesu.

  Ne smemo pa spregledati, da imajo tudi Italijani tezave s posilstvi…

 • Franc Šink

  Nobeden ni toliko neumen da bi rušil nekaj kar hoče zavzeti,prej ali kasneje.
  poglejte samo prelepe sakralne objekte.
  Hagia Sofija!(za premislek)
  Kar se pa tiče mafije pa vse tajne službe koristijo njene usluge.
  Zato posledično mafija o tej zbrki ve največ.

  • Hun

   Mafiji se gre samo za zasluzek zato ohranjajo red v druzbi, kaos ne koristi nikomur…niso đabe rekl sičilijanskim mafiozom- razumni mozje

 • sprehajalec

  Zanemarja se pomen kultur in okolij, odkoder prihajajo migranti. Gre za preprosto dejstvo, da prihajajo iz podsaharske Afrike. So svoje sorte tiči, posilstva, neumnosti, kar lahko vidimo tudi v Ameriki, kjer so že 200 let. vendar pa niso džihadisti.

  Že dlje časa trobim, pa nihče ne posluša, da so najnevarnejša okolja Arabije, Afganista + Pakistan. Kulturno zaostala okolja, + Alah + pribitek testosterona + nenaden preskok iz majne populacije v množico. Njihovo število se je popeterilo v 70 letih. Kultura in vera 7. stoletja v srečanju z 21. stoletjem.

  Če ni Europa uvažala budiste, ne bi bilo nobenih terorističnih napadov in težav. Čisto preprosto. Tudi ko kupiš pasmo domačega ljubljenca, gledaš na značilnosti pasem in kakšna se ti najbolj prilega.

  • Hun

   se prav, po tvoje, bi moral hodt sami izbirat ker migrant nam ustreza, tko kot nekoc k so kupoval selektivno suznje

   • Poštenje velja

    Tako je

   • sprehajalec

    kaj boš s takšnimi, ki so bojevniki po duši in ne delavci? Imaš pravico ogrožati domače prebivalstvo z njihovimi bojnimi kvalitetami? Vihtenje noža pa keglanje z tovornjakom na polni ulici pešcev.

    Multikulti nikjer ne klapa, še najlepši primer je makedonija, kjer dve različni religiji sobivata skoraj brez stikov. Država pa je ohromela. Zakaj bi naredil enako okolje tudi v Sloveniji?

    • Hun

     Makedonijo ni ohromila multikulturnost…pač pa lopovski, podkupljivi politiki.

     • sprehajalec

      Mislim, d so bili pred leti celo bojna dejstva oziroma poskus odcepitve zahodnega dela makedonije. Za sedaj je status kvo, ki pa lahko s poslabšnajem položaja, političnega, gospodarskega kaj lahko eskalira.

      makedonce je ustvaril broz. prej so bili južni Srbi in Šiptarji.

     • Hun

      Makedonsko narodno gibanje se je prebudilo velik pred Titom…
      Šiptarji so pribezniki iz Romunije k so bezal pred Turki, tko da so najmlajsi klan na tem ozemlju..

     • sprehajalec

      Dvomim, da so od neturkov bežali k Turkom. Preden so se balkanske vojne začele, so se Vardarski slovani imeli za Bolgare. Srbi so jih potem nategnili, pa naredili za Južne Srbe.

      In kaj ti fali biti Bolgar? Si europejec v EU in z eno najdaljših europskih državnih tradicij.

   • sprehajalec

    Ja, tako pač pride, “če je robe dovolj”.

    • Hun

     se prau sm vs nacionaliste sprovociral do te mere, da smo prsli do realne slike in skupne tocke, da brez pocen uslug ekonomskih migrantov sistem ne more funkcionirat..

     • sprehajalec

      V principu bi lahko, za primerno plačilo in pa v razmerah, ko je univerzitetnega kadra kot solate, kot je pri nas. So prisiljeni potem v poceni usluge.

     • Hun

      Javni zavodi, drzavne firme, drzavne zdravstvene ustanove, javne šole, drzavne Univerze,…..Neb smel mel met pravice zaposlovat nedrzavljanov Slovenije!

 • Anton

  postavlja se popolnoma logično vprašanje, zakaj do sedaj še nismo bili priča terorističnega napada na kako ugledno inštitucijo. Vsi napadi so bili izvršeni nad rajo. je to zgolj teorija zarote ali ima to vprašanje kako bolj tehtni odgovor? Zakaj recimo ni bilo do sedaj terorističnega napada na npr belo hišo, Vatikanom, parlamentom v Bruslju, itditd, je to res tako kot nam mediji prikazujejo ali je vse to zgolj visoka politika. od koa je financirana issi, in vse teroristične mreže po svetu.

  sarkazem press

  • Caetano

   Morda boš malo presenečen nad odgovorom vendar to je podrobno pojasnil Andres Breivik v svojem manifestu. Ko je študiral jihadistično taktiko je videl, da islamisti večinoma napadajo civilne tarče, da bi ustvarili čim večji šok efekt od katerega si obetajo mnogostranske koristi. Zato je tudi sam ubral isto pot ( najprej se je skušal preizkusiti v politiki ) in je pobil na desetine mladih levičarjev v terorističnem napadu. Vidiš ni izbral norveškega parlamenta ali vlade, ki jo je imel za najbolj krivo za porast islamske imigracije na Norveškem, ampak civiliste, da bi čim bolj šokiral javnost in jo ”prebudil”. Vse to po doslednem oponašanju jihadistične taktike! Samo, da v njegovem primeru je bil cilj sicer drugačen sredstvo pa isto. Jihadisti skušajo šokirati družbo ”grešnih nevernikov” in ji pokazati, da ne more živeti svobodnega življenja ampak da bo nasprotno Alah poskrbel, da bodo njihova življenja že na zemlji zaznamovana s terorjem in grozo.

 • Jožef

  Zato ker Italija jim ni ciljna država, ko bo šla prva cerkev v zrak pa jih v Italiji ne bo več.

 • mona lisa

  Ne kličite hudiča ta še prehitro pride in to v večih obrazih. Dokler bodo islamisti v Evropi in še vstopali ne bo nobena država varna.

 • Valter BraniSlav

  Ne klicite hudica. Italija bo “varna” drzava dokler se ne bo zgodilo isto tudi v Italiji… npr med bozicno maso bo kak mohamedanec v Vatikanu pomoril stotine kristjanov… Ne bodite naivni…

  • Balkica

   Ja, se strinjam. Lahko se zgodi že jutri. Posebna nevarnost obstaja med božično-novoletnimi prazniki ali pa v času velike noči oz. pričakovanju velike noči. Ali pa v poletnih mesecih, ko se zbira množica turistov z vsega sveta.

 • Hun

  V New Yorku, ko so vladale 4 najmocnejse mafijske druzine v italijanskih cetrih ni bilo ne droge, ne posilstev, ne pedofilov…
  Reziser Coppola je izjavil, ce bi ZDA vodil mafiski botri ne bi blo nikol financnih kriz

 • Jure kavčičeu

  Italija je varna, ker tam ljudje tako zelo molijo. To je edina racionalna razlaga in to tezo se seveda da natančno znanstveno preučiti. Če kdo trdi drugače, je utelešen antikrist!! Amen

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!