fbpx

Zakaj v sosednji Italiji, polni turistov in krščanskih cerkva, še ni bilo smrtonosnega džihadističnega napada?

Foto: iStock

Predstavljajte si prizor mladega človeka, ki stoji za hrbtom človeka, v rokah ima nož, poleg pa je napis: Moraš se boriti proti njim. Ta fotomontaža se je konec avgusta pojavila na aplikaciji, ki jo teroristična skupina Islamska država uporablja za komunikacijo, objavili pa so jo tudi nekateri mediji. Dejstvo pa je, da ta fotomontaža predstavlja odkrito spodbujanje osamljenih volkov, da se prebudijo in začnejo napadati Italijane. 

Sliko so ponovno objavili na strani podjetja SITE Intelligence Group, ki nadzira komunikacije džihadistov, in to le nekaj dni po tem, ko so po spletu zaokrožile fotografije maskiranih pripadnikov Islamske države, ki na Filipinih uničujejo eno izmed tamkajšnjih katoliških cerkev, ob tem pa trgajo sliko papeža Frančiška.

Italija se razlikuje od drugih večjih evropskih držav
“Ti nevernik, zapomni si to,” je na enem izmed posnetkov govoril obraz za masko in zakričal v opozorilo, da bodo prispeli v Rim. Ne gre za osamljeni primer grožnje, saj je dejstvo, da so se v zadnjih dveh letih napadi po Evropi, na neposreden in posreden način povezani z Islamsko državo, okrepili. Zato je presenetljivo, da se v Italiji, ki je polna turistov in krščanskih cerkva, še ni zgodil niti en smrtonosni napad džihadistov. Vse večje evropske države, kot so Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, so bile tarče napadov, čeprav  je v teh državah zabeleženo manjše število nezakonitih migrantov. Za lažjo primerjavo povejmo, da je samo v prvi polovici leta 2017 v Italijo vstopilo 82 odstotkov migrantov vseh nezakonitih, ki so prikorakali v Evropo.

Foto: iStock

Vpliv mafije in izkušnje v boju proti organiziranemu kriminalu
Najbolj zanimiva razlaga, zakaj je temu tako, je, da je italijanska mafija tista, ki ji je uspelo preprečiti, da bi se džihadisti zbirali v skupine, ki bi bile izhodišče za organizacijo napadov. Teza temelji na enem primeru. “Opazili smo, da imajo italijanski mafijci večji nadzor nad južnim delom Italije, večina muslimanov pa živi na severu, a tudi tam se ti niso povezali in ne živijo v getih,” je povedal Arturo Varvelli z Mednarodne fakultete za politične vede v Milanu.

Lokalni policijski načelnik se strinja, da je določen del sicer res pod nadzorom mafije, a dodaja, da ne na način, kot si to zamišlja večina ljudi. “Borba proti organiziranemu kriminalu je naše službe okrepila z več izkušnjami in to prav pri nadziranju tesno povezanih manjših skupin. Poleg tega imamo izkušnje pri nadziranju levih in desnih terorističnih celic, ki so delovale v Italiji v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja,” je povedal za Economist. Tamkajšnja sodišča po njegovih besedah nimajo težav pri izdaji nalogov za nadzor in prisluškovanje, kot sicer velja za prakso v drugih državah.

Foto: iStock

Ko je 24. septembra Boeing 737 z  letališča v Bologni poletel za Tirano, glavno mesto Albanije, je bilo na njem 209 oseb, ki so bile iz Italije izgnane zaradi verskega ekstremizma. Samo dan prej je bil iz pripora izpuščen 22-letni musliman, ki je bil aretiran zato, ker je pri vhodu v cerkev eno osebo poskušal pregovoriti, naj ne vstopi. Zdaj je pod stalnim policijskim nadzorom, odkar je bil v začetku leta 2016 prvič priveden pred sodnika. No, to je še eden izmed razlogov, zakaj je Italija varnejša od drugih držav. Oni namreč nimajo velikega števila ljudi, ki so potrebni nadzora, ker jih večinoma izročajo tretjim državam ali jih vračajo v države, od koder so prišli.

 N. Ž.