“Zaklet” otok: Dubrovčani trdijo, da se duše ubitih, ki so jih partizani umorili v imenu jugoslovanskega naroda, še danes ponoči sprehajajo po otoku Daksa

Foto: (google maps/twitter)

Otok, poln zločinov in poln skrivnosti, na katerem že dolgo nihče več ne živi, le streljaj od Dubrovnika, je pozabljen od sveta. Nekdaj prostor za molitev in sprostitev, park in sprehajališče, danes pa simbol komunističnih zločinov. Tudi lastniki zemljišča se ga želijo znebiti, a kupcev ni, tudi država ni niti malo zainteresirana. Ne idealna lokacija dalmatinskega otočka, ne idilična narava in celo ne nizka cena ne prepričajo kupcev. Zapuščen v svoji samoti se otok Daksa nahaja le nekaj kilometrov od Dubrovnika kot spomenik davne, pa spet ne tako davne preteklosti, človeške okrutnosti in malomarnosti. Zaklet otok, kot mu pravijo Dubrovničani in še danes trdijo, da se duše ubitih ponoči sprehajajo po Daksi. 

Če bi ameriškim turističnim strokovnjakom predstavili ta otok z zgodbo, ki jo nosi, bi od njega naredili atrakcijo, ki je turisti ne bi nikoli izpustili. Tako pa se turisti včasih pripeljejo do njega, privežejo svoj čoln, se okopajo, sprehodijo in pot nadaljujejo, a se ne zavedajo njegove vrednosti in pomena.

Njegovih pet hektarjev površine je na gosto poraščenih z borovjem, ki omogočajo prijetno senco, poln pa je tudi limon, jagodja, oleandrov in celo evkaliptusa. Agave in kaktusi z vseh strani otoka ob obali kljubujejo močnim morskim valovom. Steze in rastlinje pa so le spomin na čase, ko je bil otok Daksa urejen vrtni park. Celoten otok je poln kamnitih zidov, ki sta jih avstrijska in francoska vojska zgradila kot obrambno trdnjavo po tem, ko so otok po požaru leta 1806 zapustili frančiškani. Stari svetilnik na obali še vedno ponosno stoji, a ko se mu približate, vidite, da je popolnoma uničen, poln smeti, pomešanih s črepinjami. Čeprav je Daksa zasebna lastnina, je njegov pomen večji od zasebnih interesov. V vojni so se tam borili za državo, 20 let kasneje pa je ta prostor, kjer se je prelivala kri in kjer so žrtvovali svoja življenja, prepuščen samemu sebi, piše Dubrovnik.net.

Masovna grobišča komunističnih zločinov
Otok pa je v nedavni zgodovini postal poznan po masovnih grobiščih komunističnih zločinov. Vse do nedavnega se niti ni vedelo, kdo je bil tam umorjen. Kljub 45-letni tišini pa Dubrovčani niso pozabili svojih najdražjih, ki so izginili v noči iz 23. na 24. oktobra 1944 leta. Društvo Daksa 1944./45 je po vojni začela proces ekshumacije in identifikacije žrtev komunističnih zločinov na otoku. Najdenih je bilo 53 trupel, večina jih je bilo postreljenih. Po DNK raziskavah so leta 2010 objavili identitete 18 oseb, ostalih 35 pa niso mogli identificirati. Na otoku so našli tudi osebne predmete žrtev, kot so zlate ogrlice in obeski križev.

Otok Daksa (foto: twitter)

Pokol na otoku Daksa
Ko so partizani v času druge svetovne vojne prišli v Dubrovnik, so na otoku likvidirali omenjenih 53 Hrvatov, civilistov, brez kakršnega koli sojenja, v imenu jugoslovanskega naroda. Med ubitimi je znan duhovnik Petar Perica, avtor pesmi Zdravo Djevo Kraljice Hrvata in Do nebesa nek’ se ori. Dogodek so poimenovali Pokol na otoku Daksa. Enega po enega so peljali “na sprehod”, bili so goli in mučeni. Trupel niso pokopali, ampak so jih pustili ležati na otoku. Tedanji prebivalci so pričali, da so slišali strele, ki so odmevali vse do bližnjega Gruža, pristanišča v Dubrovniku. Nekatere so tudi obesili, druge so vrgli po pečinah. Morje je njihova trupla nosilo vse do Gruža. Najdena trupla so bila vsa brez oblek in obutev. Dubrovničani še danes trdijo, da se duše ubitih ponoči sprehajajo po Daksi.

Spomeniki žrtev (foto: twitter)

A.G.

 • Franc Šink

  Naj imajo te duše mir pa kjer koli že bile.

  • janko

   Mesta, kjer so se dogajali zločini, so neredko “duhovno ponesnažena” in se tam dogajajo take stvari. To je tudi bil Bermundski trikotnik, kjer so Američani zmetali v morje veliko afričanov, ki so jih kot sužnje vozili iz Afrike v Ameriko. Ob nevihtnem morju pa so morali razbremeniti ladje, da niso potonili. Nazadnje so ameriški škofje opravili nekakšno spravno mašo na tem območju za mir duš teh žrtev in od takrat je menda na tem območju mir. Tudi pri nas v Sloveniji sem že slišal o paranormalnem doživetju na mestih kjer imamo množična grobišča komunističnih pobojev.

   • Soave

    + + + + Prav gotovo take grozote ne izpuhtijo kar tako !!

 • šmentanamuha

  Zverinstva Komunistične partije so nepredstavljiva. In kljub vsemu je Kučan še vedno v sedlu in dela scenarije za to, kdo bo vodil Slovenijo po volitvah, čeprav je zmagovalec znan.

 • Eddie

  In ta človek je povezovalen? Fučka se njemu za Slovenijo. Njegov cilj je samo priti na oblast in se osebno maščevati bivšim svojim, kateri so ga še pravi čas naštudirali in ga vrgli ven iz zveze. V prvem tednu vladanja, bi verjetno ukinil vse praznike povezane z polpreteklo zgodovino. Za državni praznik pa postavil datum, ko so za Bežigradom zaprisegli domobranci. Samo pogrevate in pogrevate. Dajte raje narediti kaj novega, dobrega in spoštljivega. Na takšen način ne boste pridobili novih volivcev. Pridobite samo tiste, ki so polni mržnje in ekstremiste. Zaradi teh pogrevanj starih zadev in dokler imate JJ za vodjo, vsem ostalim ni potrebno skrbeti, da boste prišli kdaj na oblast. Volilo vas je samo 25% folka….ostalih 75%, pa imate zaradi tega za zombije in prostitutke, ker niso volili vas in ker imajo pač svoje mišljenje ? Tako ste vi povezovalni? Tako ste vi demokratični? Bi vam bilo oki, če bi ostali mediji non stop bombardirali z novicami o domobrancih in njihovem klanju? In za nameček se povezujete še z ustaši in podpirate Thomsona in procesijo v Bleiburgu? Smo v letu 2018 in ne 1945. Dajte prosim biti resnično povezovalni, če že tako razlaga vaš vodja, pa mogoče se pridobite kakšnega novega volivce. Z takšnimi prispevki jih samo odganjate, pa če tudi nam gredo vsem na živce tile migrantje, za katere imate dobre ideje o zaščiti meje. Ampak eno so ideje in obljube na papirju, druga panje to izvesti. Razen, če bi Juncker rad po ramenih potrepljal novega diktatorja, kakor je nekoč že storil z Orbanom. Mir vsem.

  • Pjevač tuge

   odjebi s svojimi komentarji iz tega portala.
   Nova odličen članek naj mularija ve kakšni klalci so bili partizani.

   • Burek Burecki

    Naj se pove tudi to, kaksni klavvi so bili domobranci? To pa ne?

    • Mojca pokraculja

     Polna usta bureka?

     • Soave

      Če bo tako nadaljeval, kmalu še za sirov burek ne bo imel . . .

    • Soave

     O tem pa je bilo že ogromno napisanega.

  • šmentanamuha

   Oprosti, tukaj se ne strinjam s tabo. Ljudje še niso dojeli razsežnosti grozot Komunistične partije, ki je še vedno na oblasti, čeprav vleče niti iz ozadja. Če se kdo grebe za oblast v tem trenutku, je to Šarec, nedostojno in abotno. seveda pa to počne, ker ga pri tem spodbujajo strici Kučan, Golobič in njihovi podaljški.

   Pogled na te kosti, ki kukajo na plano je resnično grozovit in zato bi marsikdo raje pogledal stran. Ampak zrelost je v tem, da se s to nečloveško bestialnostjo soočimo. prav bi bilo, da ukinemo praznike iz polpretekle zgodovine kot je 27.4. in uvedemo recimo Trubarjev dan. To bi bilo veliko bolj povezovalno in zgodovinsko točno.

   • Soave

    + + + + + ja, je grozovit ! Grozljivo pa je, da so komunjare ljudi tako zelo poneumili, da jim razsežnost grozot sploh ne pride do živega ? Norčujejo in zabavajo se ?? Pfej in pfuj !

  • sprehajalec

   Te skrbi “dobro ime in status” tvojih prednikov Edi?

   zato si pripravljen iti mimo vseh civilizacijskih norm in preskočiti zločine preteklosti in jih ne obsojati, temveč skriti in zamolčati. ker so neprijetni. Not noj bi dal glavo v pesek in se skril…..

  • Peter

   Mir tudi tebi, edi.

   ps drugič vsaj napiši, o kom si se tako razgovoril, no.

   • Eddie

    Verjetno ni potrebno razlagati o kom, ker nisem neki nacionalno usmerjeni hujskač. Povem samo svoje mnenje. A zato kasiram zmerljivke takšni smo ljudje pač. Slabši kot živali. Mir vsem.

  • anzek

   Si ti reinkarnacija psihopata in velezločinca Edija?

   Samo tisti, ki imajo krvave roke, njihovi sorodniki in opranoglavci, ne prenesejo resnice, ki nezadržno prihaja na plan!! Resnica je pa ta, da se je partizanski boj, namesto v preganjanje okupatorja, šel revolucijo!!

   Lahko se vprašamo, zakaj SLO stagnira? Zato, ker so tisti, ki zagovarjajo zločine in njih sipatizerji, ugrabili državo. Od tu negativna selekcija, ki se drži na oblasti po sistemu: Bolj, ko so imeli krvave roke, višje so prišli po družbeni lestvici. Lep primer je še danes živeči Silvo Gorenc (prijatelj in sodelavec Milana Kučana) !! Romunski general Paceba ga je v svoji knjigi opisal kot najbolj krvološko osebo kar jih je on kdajkoli spoznal!!

   http://reporter.si/clanek/kolumnisti/bolj-ko-so-imeli-krvave-roke-visje-so-prisli-po-druzbeni-lestvici-487591

   • Soave

    + + + + + + samo tisti, ki ima krvave roke ! Dobro ste napisali.
    In pripeli sijajen članek ! Kako drži tale trditev

    ” Od povojnega časa do danes živimo pod izveskom socializma,
    komunističnega dosežka, v katerega imenu se še zmeraj zatira in ropa slovenski narod.”

  • Olga2345

   Spet z mantro “revansizma”? Ne pali! Zločin mora biti obsojen, zločinci imenovani in se živi zlocinci in nalogodajalci, zaprti! Tako kot nacisti!
   Komunizem=nacizem=fašizem! Antifa floskule ne palijo! Antifašizem- levi fašizem!

  • wert

   Eddie pa, kaj se praskaš, no. Pridi sem, da ti dam liziko.

  • Mojca pokraculja

   Trla baba lan, znas povedat se kaj drugega?
   Ob 50%udelezbi pomeni 25 % koliko? In 9 %glasov Levice koliko?

   • Eddie

    Imaš prav. 25% je bilo mišljeno za celotno Slovenijo in ne samo razmerje tistih, ki so prišli voliti in sem se re zmotil. Torej sledi popravek. Samo slabih 10% vas podpira. To bo bolj prav, a ne? 2 mio državljanov, vas pa 200.000? Oprosti se enkrat lepo da si našel napako. Mi prav prija. Mir vsem.

    • Mojca pokraculja

     Hahaha, ti gre pa dobro komunajzarska matematika. Oprosti res si teslo! Najprej volilcev ni 2 milijona, tko da se nič ne veseli svoji brihtnosti. Volilo je 884.412 volilcev !
     Drugič izračunu koliko predstavlja 9% si se izognil. No pa dajva naprej, to je 4,5%. Toda pazi ne državljanov kot ti računaš ampak volilnega telesa. To pa nikakor ni zanemarljivo, kajti 4,5 % pomeni 82.352 glasov. Za SDS je glasovalo 220.655 volilcev. Torej 3 x več kot Levica, podobno je z SMC in SD. ostali so pa pod 40.000.

     Torej useri se s tvojo manipulacijo. Naj ti prija !

     • Eddie

      Ste sposobni se kaj drugega iz desne kot same žaljivke? Je sposoben kdo napisati kulturen in ne žaljiv post? Sama jezna vre iz vas. Če bi bil sedaj čas vojne, bi bili morebiti kaj drugačni od teh partizanskih “klavcev”, kakor jim ze pač pravite? Ste sploh sposobni normalno komunicirati? Ste lahko povezovalni? Na takšen način sigurno ne. Moj prvi objavljen post in že sem komunajzar. Zakaj, ker hodim v cerkev in se hočem pogovarjati na normalen način, brez žaljivk? Tako ste vsi naspidirani in sama mržnja vre iz vas. Kot prej rekel….bog ne daj da bi bila sedaj vojna….Slovenijo bi porazdelili med seboj, spet bi se ponovila zgodovina z delitvijo zemlje in spet bi bila Slovenija manjša. Samo zaradi delitve levih in desnih. Si mar to želiš? Ampak ti nikakor nisi sposoben ustvariti normalnega pogovora, brez žalitev, brez zmerjanja, kaj šele normalnega odnosa. Ampak tukaj na papirju si močan in verjetno tukaj izkazuješ samo svojo nemoč in neznanje. V naravi si verjetno pohlevna ovčka, varno skrita v svojem delovnem okolju, ki svoje frustracije znaša na tem forumu. Mir vsem.

     • Mojca pokraculja

      Volk v ovčji koži. Rep te izdaja.

  • Ferdo

   Sram naj te bo,poglobi se raje vase,mogoče boš uvidel kaj je PRAV in kaj NE !

  • Ferdo

   Glej,počneš prav to kar očitaš drugim.Matematike tudi ne obvladaš,ne poznaš(slabega volilnega) sistema….,da nisi ti sam Šarec?

 • šmentanamuha

  In pri nas imamo stranko Levica, ki 73 let po teh grozotah vedno bolj goreče obuja spomine na tiste čase kot nekaj čudovitega. Pa še enga prepotentnega tipa sem zasledila, ki se navdušuje nad temi preteklimi časi. Mislim, da je neka stranka socialistov. Nisem mogla verjet, da prav slišim. Novodobni boljševizem vznika kot gobe po dežju. Kaj je s temi ljudmi narobe?

 • Goran Hvala

  kar tak so pobral enih 50 ljudi….:-)…to bo to…aja pa duse se sprehajajo. sm jih vidu tud jest. . :-)..

  • sprehajalec

   Kar tak so to počeli Gorane. Razredni sovražniki. Kler pa buržoazija….. Pokole so maskirali v obračun z izdajalci, to te še sedaj zavaja….

   • Goran Hvala

    prav hudo me ne zavaja ker se ne obremenjujem s tem…

    • sprehajalec

     ne vem zakaj v šolah še učijo o Francoski revoluciji….. Balast.

     • Goran Hvala

      pa o rimlanih tud…

     • sprehajalec

      pa zakaj je Churchill bluzil, Nation without past has no future.

  • šmentanamuha

   Boljševik, ti se kar naslajaj nad grozoto, ki so jo doživeli ti ljudje. Pravi si.

   • Goran Hvala

    jp.. se naslajam…pa sej to je dovoljeno… danes se naslajajo ljudje nad vsem… sej se se vi ko se folk v morju utaplja… a zdej jest se pa ne smem.?..kaksno demokracijo pa furate janseviki?

  • Soave

   No vidiš !!! Tudi ti si jih videl !

   • Goran Hvala

    videl…. sam so sli ribe lovit…

    • Soave

     Uh, samo da niso šli ” po gobe “!

     • Goran Hvala

      ne ne… ribe ribe so ble… sm biu tam…

  • Ferdo

   Za duše ne vem,da se nobeden ne zadržuje tam pa vem (tujci tudi ne).
   In JA,KAR TAKO so pobrali 53 civilistov in jih pobili.
   TO JE RESNICA !

   • Goran Hvala

    ta je huda… :-)

    • Ferdo

     Huda,huda,na žalost tudi resnična.
     Z lahkoto preveriš,če seveda želiš.

 • UDBA

  Jaz ne vem, zakaj Nova24TV slavi izdajalce naroda in jih hoče prikazati v pozitivni luči. Ne vem, kdo je bolj zblojen, vi ali ovce, katere temu verjamejo.

  PS: Mislim, da je v Sloveniji dosti tem za obravnavo. Tema, kako so umrli izdajalci, nobenega več ne zanima :)

  • Hribouc

   Bolnik!

  • sprehajalec

   gre za razredne sovražnike, ne izdajalce. Za izdajalce jih je določila partija, ker so izdali revolucijo in komunizem. Domnevno.

   saj so še zadnjič skakali na shodu sovraštva z imenom “ne sovraštvu” po Ljubljani takšni kot ti, pa nosili transparent “razredni boj”.

   tako izgleda ta vaš razredni boj v realnosti.

  • šmentanamuha

   Izkazalo se je, da so pravi izdajalci naroda bili komunisti in to ste še danes. Strahopetni morilci svojega naroda, ki so pogum izkazovali na nemočnih neoboroženih zvezanih žrtvah. Komunistom dol visi Slovenski narod. Njih zanima samo oblast, zato so brez milosti pobili vso opozicijo, ki ji ni uspelo zbežati pred bestialnostjo komunističnih morilcev. Tako je bilo takrat in tako je še danes.

  • Anton

   Verjetno koga ot teh poznaš da lahko tako trdiš.

  • Soave

   In zakaj se oglašaš ?

  • Ferdo

   V mestu Dubrovnik ni bilo NOBENE vojske.
   Jeseni 1944 je partizanska vojska prišla v mesto,pobrala 53 uglednih meščanov(civilistov),jih odpeljala na Dakso in jih s strelom v glavo(nage in bose)postrelila.
   Brez obtožbe,brez sojenja !!!!

   Jugoslovanske oblasti nikoli niso dovolile izkopa ,da bi svojci dostojno pokopali svoje pobite.
   To je RESNICA !!!!

   • Soave

    Dubrovnik in njegovi meščani so bili bogati. . . . . . komunisti so že vedeli, kako priti do posvetnih dobrin. Delati itak niso znali, samo s prstom na petelinu so mignili , pa so dobili željeno. Danes se pa njihovi potomci sprenevedajo !!

  • Vlado77

   Da so izdajalci so odločili kdo? Komunisti? kdo pa drug. Enaka praksa kot pri nas. Dovolj je bila neka beseda soseda ali kogarkoli. Tale UDBA pa to še opravičuje. Neverjetno, da imamo tako golazen koz je ta UDBA , ki si ne upa uporabiti svojega imena.

  • exposingthetruth1111

   se pravi da jaz nekoga na maram pa ga želim ubit, bom pač rekel da je izdajalec in ga bom ubil, njegova žena in denar bo pol avtomatsko moja last, medtem ko bom njega vedno označeval za izdajalca, saj mrtvi ne govorijo več, da bi povedali svojo plat – ostanem samo jaz kot preživeli in meni se bo verjelo neglede če je resnica ali ne – tako si ti to predstavljaš ane ??

  • Ferdo

   Ne verjame tisti,ki NOČE vedeti resnice.

 • Osti jarej

  ….mater ste dosadni…..ni vam pomoči

  • sprehajalec

   pač nerazščiščeni računi iz preteklosti obremenijo potomce. (Churchill)

 • Soave

  + + + + + + Meni pa je všeč članek.
  Strašna zgodovina in ljudska značilnost, da jih zanima prav vse nerazjasnjeno, je prav gotovo vzrok, da je ta lepi kraj nenaseljen.
  In tako duše umorjenih uživajo v lepotah, za katere so bile za časa življenja prikrajšane !

  https://www.youtube.com/watch?v=8yjnLmv1hHU

 • xtc

  Komunizem in socialiszem je nekaj tako nagnusnega ,da je treba že v kali prezirati.
  Gre za nagnosen zločinski sistem,ki zasluži le prezir,zgražanje in zavržnost.