fbpx

Zakonca Obama na obisku v kraljevi palači pričakala rasistična slika

Foto: epa

Lepota in umetnost ne poznata meja. Izjema pa je vendarle, v kolikor v kraljevi dnevni sobi visi rasistična slika, na obisk pa pride predsednik ZDA Barack Obama. Kraljeva družina je ob tej priložnosti napis pod sliko odstranila, saj je ta vseboval slabšalni izraz za temnopolte sužnje iz Afrike.

Barack in Michelle Obama sta v petek obiskala Kensingtonsko palačo. Tam je v dnevni sobi visela slika z naslovom The Negro Page. (negro pomeni suženj). Gre za slabšalno poimenovanje sužnjev, ki so bili pripeljani iz Afrike. Del podpisa pod sliko je tako – ob obisku ameriškega predsednika s soprogo – preprosto izginil.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Slika iz leta 1660 prikazuje mladega temnopoltega sužnja, ki ima pripeta dva konja, predvidoma pa čaka svojega gospodarja. Ravno zaradi slabšalnega izraza “negro” mnogi sliko v zadnjem času poimenujejo kar “A page with two horses” (Suženj z dvema konjema).

Slika je za kraljevo družino zelo pomembna
Neimenovani vir blizu kraljeve družine je za The Sun povedal, da je slika za družino zelo pomembna in dragocena, vendar vseeno na nikakršen način niso želeli užaliti zakoncev Obama, zato so napis delno zakrili, poroča portal Good.

To je bil sicer prvi obisk zakoncev Obama pri vojvodinji Kate in princu Willamu. Kljub prisotnosti rasistične slike v prostoru je ameriški predsednik obisk označil za zelo pozitivnega in prijetnega.

N. K.