Zakonca Trump še korak bližje Beli hiši. Slavje v New Yorku.

Foto: epa

Strankarsko zborovanje republikancev in demokratov za predsedniške nominacije v New Yorku je bilo najbolj odločilno v zadnjih desetletjih. Zmago sta odnesla Donald Trump pri republikancih in Hillary Clilnton pri demokratih.

Trumpovo zmago so mediji razglasili le nekaj trenutkov po zaprtju volišč. Volivci so mu namenili kar 60 odstotkov glasov, in to kljub temu da New York velja za meščansko območje, kjer zbadljivke na račun žensk in muslimanov prej škodujejo kot koristijo. Očitno so se prebivalci New Yorka odločili, da kljub vsemu podprejo svojega someščana Donalda Trumpa.

Njegov najresnejši tekmec Ted Cruz je osvojil le 15 odstotkov glasov. Trump je tako že slavil tudi končno zmago in republikansko nominacijo. “Po tem, kar vidim po televiziji, tekmovanja skoraj več ni. Senator Cruz je praktično že odpisan,” je po razglasitvi pojasnil Trump.

Clintonova premagala Sandersa
Hillary Clilnton je Bernieja Sandersa premagala za 15 odstokov. Zmaga v domačem New Yorku ji je dala zagon v bitki proti samozavestnemu Sandersu, potem ko je izgubila prejšnjih sedem zborovanj od osmih. “Nocoj, po skoraj letu dni vstopa v tekmo, je tekma za demokratsko predsedniško nominacijo v zadnji etapi. In zmaga je na vidiku,” je optimistična Clintonova, poroča AFP.

Določene volivce kar črtali s seznama
Tokratne strankarske volitve so spremljale številne težave pri glasovanju. Volivci in opazovalci volitev so poročali o številni napakah na glasovalnih seznamih v Brooklynu. Ponekod naj bi iz volilnega imenika črtali celotnih stavbe in bloke volivcev z volilno pravico.

N. K.