fbpx

Žalostna statistika: Vsako uro je med verskim udejstvovanjem ubit vsaj en kristjan

Foto: iStock

“Vsako uro je en kristjan ubit med verskim udejstvovanjem,” je informacije o katastrofalnem stanju v krščanskem svetu in pregonu kristjanov komentiral washingtonski nadškof Donald Wuerl.

Washingtonski nadškof je na dvodnevnem simpoziju nacionalnega novinarskega kluba na univerzi Notre Dame spregovoril o pregonu kristjanov v današnjem času in pri tem izpostavil, da gre za svetovni fenomen, zaradi katerega je kar 200 milijonov kristjanov po celem svetu izpostavljenih nasilju in tveganjem, da jih aretirajo, mučijo ali celo ubijejo med verskim udejstvovanjem.

Pri tem je izpostavil podatke nekega novinarja, ki je razkril, da zaradi verskih razlogov vsako uro umre umre vsaj en kristjan, in to 365 dni na leto. Študija centra za nove religije kaže, da je na ta način lansko leto umrlo 9.000 kristjanov, kar je okoli 20 odstotkov več kot leta 2015, ko je bilo ubitih 7.100 kristjanov.

Kristjani so najbolj preganjana verska skupina
Kljub podatkom, da so kristjani najbolj preganjana verska skupina, pa je zanje značilno, da se – razen redkih izjem  nikoli ne odzivajo z nasiljem in se ne poslužujejo terorizma. Nadškof Wuerl opozarja, da je trpljenje najhujše v rojstnem kraju krščanstva, na Bližnjem vzhodu. Pravi genocid se je nad kristjani izvajal na območju, ki ga je zavzela teroristična skupina Islamska država, poroča Breitbart. Z žalostjo pa ugotavlja, da se razmere še niso spremenile na bolje, kljub več porazom džihadistov, zato je nadškof kritiziral tudi nekdanjo administracijo, da ni storila nič za ustavitev vojne v Siriji.

“V državljanski vojni v Siriji so bili storjeni vojni zločini tudi z uporabo kemičnega orožja, zaradi česar so najbolj trpeli nedolžni ljudje,” je še povedal najvišji cerkveni dostojanstvenik v Washingtonu.

C. Š.