fbpx

Žalostno: Britanska vojska od leta 2002 uspavala več kot 1000 vojaških psov

Foto: epa

Britanska vojska je dala uspavati cele skupine pasjih veteranov, ker so “stari in obrabljeni”. Vrh britanske vojske je od leta 2013 ukazal uspavati več kot 45 vojaških psov, čeprav niso kazali nobenih znakov fizične bolezni. 

V uradnih dokumentih so psi opisani kot “stari” in “neprimerni” za vključitev v gospodinjstva. Vojska trdi, da ne morejo več opravljati svojih “zadolžitev” v skladu s standardi, ki jih zahteva njihova “služba”. Borci za pravice živali vztrajajo, da bi morali za pse, ki so spremljali vojake v Afganistanu in Iraku, primerno poskrbeti.

Psi bi si zaslužili svoj dom za “upokojence”
Elisa Allen
, direktorica organizacije za etično obravnavo živali, je dejala: “Psi, ki sodelujejo v vojni, so naborniki, tam niso prostovoljno. Morali bi imeti svoj dom za ‘upokojence’, kjer bi po opravljeni dolžnosti dočakali svojo starost. Za pse, ki so se borili v vojnah, bi bila primerna zahvala, ne pa smrtonosna injekcija.”

Vojska pse uporablja za zaznavanje skritih eksplozivnih sredstev in za varovanje postojank. Od leta 2013 do leta 2016 je bilo uspavanih več kot 230 psov. Nekateri so bili mlajši od osmih let. Veliko jih je imelo resne poškodbe ali bolezni. Vojaške kampanje v Afganistanu in Iraku so sprožile večje povpraševanje po pasjih vojakih, zaradi česar so med letom 2002 in 2012 uspavali več kot 807 psov. 

Večina psov, ki iščejo eksplozivna sredstva, dočaka starost s svojimi vojaškimi lastniki. Težje pa je za pse, ki varujejo postojanke, saj so večinoma preveč agresivni. Vojska ocenjuje, da so ti psi nevarni za družbo in jih morajo zato uspavati. 

Aleksander Rant