Žalostno: Število mrtvih še vedno raste, potres vzel več kot 400 življenj

Foto: epa

Po podatkih ekvadorske vlade je v sobotnem uničujočem potresu umrlo vsaj 413 ljudi, morebitne preživele pa še vedno iščejo.

Škoda potresa, ki so mu izmerili stopnjo 7,8 po Richterjevi lestvici, se meri v milijardah dolarjev, je dejal ekvadorski predsednik Rafael Correa med obiskom najbolj prizadetih območij. Kot je dejal, gre za največjo tragedijo v zadnjih 70 letih.

V ponedeljek so reševalci izpod ruševin rešili šest ljudi, med njimi dve deklici, stari tri in devet let. Predsednik je dejal, da se bo število rešenih povečalo, saj intenzivno odstranjujejo ruševine, pod katerimi je zaznati znake življenja. Potres bo to državo drago stal, saj škodo ocenjujejo na nekaj milijard evrov, poroča BBC.

Prejeli so denar za obnovo
Generalni sekretar organizacije ameriških držav Luis Almagro je dejal, da bodo sprostili fonde za primere naravnih nesreč, s katerimi bodo pomagali obnoviti porušeni Ekvador. Prav tako je ekvadorski finančni minister sporočil, da so prejeli dve milijardi dolarjev iz kitajske banke za razvoj.

Nekateri kraji so povsem porušeni
Zahodni Ekvador so v ponedeljek zatresli močni popotresni sunki, od katerih je imel najmočnejši magnitudo 5,1 po Richterjevi lestvici. Številni prebivalci so na smrt prestrašeni. Na stotine pa jih je moralo noč preživeti zunaj na prostem, saj imajo porušene domove. “Potrebujem denar za hrano. Tukaj ni vode, svetlobe in moja hiša je bila uničena,” je dejal mož iz kraja Portoviejo.

Med umrlimi več tujcev
V nesreči je bilo ubitih tudi več tujcev, med njimi dva Kanadčana, en Američan ter nuna Theresa Crockett iz Severne Irske. Preživele išče kar 13.500 reševalcev, še 400 pa jih prihaja iz drugih južnoameriških držav.

Geologi pravijo, da je potres udaril razmeroma plitko pod površjem zemlje, na globini 19,2 kilometra in so ga čutili tudi v sosednji Kolumbiji. Znanstveniki so prav tako potrdili, da ni povezav med ekvadorskim in sobotnim japonskim potresom.

M. P.