Zanemarili znake radikalizacije dveh britanskih najstnikov: sistemi integracije ne delujejo!

Foto: iStock.

Policiji in socialni službi je spodletelo prepoznati in preprečiti radikalizacijo dveh britanskih najstnikov, je ugotovila preiskava mestnega sveta, ki je sledila njuni smrti na bojiščih Sirije. Osemnajstletni Abdullah in leto mlajši Jaffar sta po radikalizaciji odpotovala v Istanbul, od tam pa v Sirijo, kjer sta po le nekaj mesecih bojevanja izgubila življenje. Odgovorne službe so zanemarile namige, ki so kazali na možnost radikalizacije, poroča Daily Mail.

Radikalizacija je potekala pred nosovi odgovornih služb, so zapisali v poročilu. Priložnost za prepoznanje radikalizacije so izpustili celo po tem, ko se je šel v Sirijo boriti njun starejši brat, Amer. Ta se je pridružil skrajni skupini Jabhat Al Nusra, povezani z zloglasno Al-Kajdo.

Že leta 2013 je šola, ki sta jo brata obiskovala, izrazila zaskrbljenost nad spreobračanjem nekaterih mladih v islam, nekaterim izmed njim so sorodniki celo plačevali, da hodijo v telovadnico za cerkvijo. Kaj točno se je tam dogajalo, ni znano. Istega leta je imel Jaffar čustveni izbruh glede Američanov, označil jih je za teroriste, a uradno je bilo  ugotovljeno, da “ni nevarnosti, da bi Jaffarja lahko pritegnili v aktivnosti, povezane s terorizmom”.

Abdullah Deghayes. (Foto: Facebook).

Poročilo poroča tudi o odraščanju bratov v izjemno strogi muslimanski družini, kjer so bili otroci žrtve nasilnega ravnanja in hudim fizičnim kaznim očeta. Ta jih je med drugim zbujal ob 4.30 uri, da so preučevali koran. Bratje so bili tudi tarča okolice; njihovega strica so Američani aretirali v Pakistanu, nato pa v letih 2002 – 2007 zadrževali v zloglasnem Guantanamu. Zaradi tega so bili žrtve nadlegovanja in trpinčenja v šolskem okolju, ki jih je že pred radikalizacijo zaznamovalo kot teroriste.

Abdullah in Jaffar Deghayes sta izgubila življenje le nekaj mesecev po prihodu na sirska bojišča; Abdullaha je ubil ostrostrelec v aprilu 2014 v Lakatiju, Jaffar pa je izgubil življenje 6 mesecev zatem v bližini Idlibovih ruševin.

Poročilo se zaključuje z ugotovitvijo, da je sistem mlada najstnika pustil na cedilu.

U. V.

 • janko

  Mulci neizobraženi, nevedni. Tale islamizem je po moje najmanj enako velika grožnja celemu svetu kot komunizem in nacizem. Obakrat so svet rešile ZDA in VB. Tudi tokrat bo tako, EU pa je nekako že muslimanska.

 • Olga

  A zdaj pa socialna služba joka za teroristi? Bi raje videli, da sta živa in nadaljujeta s terorjem v Angliji?!

 • mannuro

  zgolj po slučaju, sta se našla na vojnem območju v Siriji… vsaka podrobnost, z norimi lewaki in Hudo jamo je tudi zgolj naključna. Tisti so se tudi v lukni znašli “zgolj” po slučaju. In naša služba za integracijo lewakov v normalo družbo tudi ne učinkuje!

 • Slovenec 33

  Ja res ne vem kako naj vam razložim, da je islam krvava, histerična, agresivna in pedofilska religija, ki vse ki pridejo z njo v stik potiska v mračnjaštvo in fevdalizem.
  Islam je v času sovjega obstoja, skoraj 1 400 let, pobil skoraj 700 mio “nevernikov” in je v svojem načinu delovanja enak komunizmu, ki je v dobrih 100 letih pobil skoraj 200 mio ljudi, da bi preostale prepričal kako “napredna” religija je, čeprav ni razlike med njim in islamom glede teroriziranja okolice.

 • Teja Tesko

  No, če sta se radikalizirala, je to konec koncev najboljši možni konec te zgodbe. Sedaj sta v Alahovih nebesih s kupom devic in to brez smrtnih žrtev v Evropi.

 • Antonius

  Žalostno za mlada fanta odraščajočih let je dejstvo, da sta imela norega šerijatarskega fotra in fotru pohlevno mamo.
  Kaj vse lepega v življenju jima ni dala žalostna usoda doživeti, njunemu fotru in mami pa človek privošči, nadlogo bolezni v staranju, trpljenje v pomanjkanju in samoto.
  Govedo naj ju poščije, bo bolj zaleglo od psa.

 • Morala

  Tisti, ko je v Nemčiji mahal z mačeto (Radio City) je bil policiji znan kot islamist, ne pa kot džihadist. Bil je na listi za deportacijo, ker so mu Nemci zavrnili azil. Tako, sedaj bo pa lepo ostal.

  • cosmosjasnovidec

   Islamist ali đihadist je enako,če pa švabi morebiti tega ne vedo so še pa bolj butasti kot se je predpostavljalo.
   Za preprečitev deportacije pa si ta golazen izmisli vse živo kar je možnega.
   Potem mesec dva preživi v zaporu in je zopet na prostosti pripravljen za ubijanje,posiljevanje,bombne napade itd.
   Ko se kaj takega zgodi pa spet piše,da je bil stari znanec policije in na njihovi listi naredili pa seveda niso nič.

   • Morala

    Sedaj bo vsi tole delal, da bo katerega piknil, samo, da bodo ostali…

 • cosmosjasnovidec

  Komu mar za tako đihadistično golazen.Dva kamelotrajbarja manj na svetu.
  Kar sta iskala to sta dobila kdo ju je pa silil tja.
  Pozapreti in kaznovati še celotno ostalo njuno familijo,če se nahaja tukaj v europi,ker so tako ali tako vsi đihadisti.

 • stajerc5

  Nimam pojma kaj hoce ta clanek povedati. Zame je prav lepa zgodba, ki se se premalokrat zgodi. No ja, ne spada ravno pod zanr komedije, ampak za nas, Slovence in ostale bele evropejce , je pa kar dobra, optimisticna zgodba.
  Imam prav, ali imam prav!??

  • sunday

   mislim, da razumem kaj si želel povedati – pomagati jim je potrebno k devicam in to v čim večjem številu – takoj!!!

 • sunday

  nič jih ni sistem pustil na cedilu, ravno obratno, omogočal je in še omogoča radikalizacijo islama ter jo celo podžiga – dejansko uri vojsko za pobijanje nemuslimanov in to vseh – no, na srečo tudi levakov!!!

 • jan

  Kakašni sistemi integracije ne delujejo? Pod krinko svobode vere se muslimani radikalizirajo in se navzamejo versko-političnih supremacističnih predsodkov. Namesto nacističnega nadčloveka se zdaj pojavlja islamist kot nadčloveško bitje. Zdravljenje bolezni pri simptomih, to je pri posledicah, ponavadi ni uspešno. Zdraviti je treba vzroke.

 • jan

  Kdaj bomo spoznali, da nas je celotni evropski politični razred pustil na cedilu, vključno z izdajalskim Cerarjem? Načrtno in zvestno delajo vojne na Bližnjem vzhodu in načrtno in zavestno uvažajo migrante v Evropo. Njihov cilj je zamenjava Evropejcev z invazivnimi tujci. Terorizem in vsi drugi pojavi islamizacije in radikalizacije muslimanov so vračunani v globalistično agendo. Ustvariti želijo anacionalne Združene države Evrope, kjer bodo države le še regionalni pojmi. Globalistom ni mar za narode in nacionalne države, temveč samo za oblast in še zlasti denar. Privatizirati želijo evro po zgledu privatizacije dolarja, zato je treba Evropejce, ki tega ne bodo nikdar dopustili, zamenjati z migranti, ki jim je itak vseeno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!