fbpx

Zanemarili znake radikalizacije dveh britanskih najstnikov: sistemi integracije ne delujejo!

Foto: iStock.

Policiji in socialni službi je spodletelo prepoznati in preprečiti radikalizacijo dveh britanskih najstnikov, je ugotovila preiskava mestnega sveta, ki je sledila njuni smrti na bojiščih Sirije. Osemnajstletni Abdullah in leto mlajši Jaffar sta po radikalizaciji odpotovala v Istanbul, od tam pa v Sirijo, kjer sta po le nekaj mesecih bojevanja izgubila življenje. Odgovorne službe so zanemarile namige, ki so kazali na možnost radikalizacije, poroča Daily Mail.

Radikalizacija je potekala pred nosovi odgovornih služb, so zapisali v poročilu. Priložnost za prepoznanje radikalizacije so izpustili celo po tem, ko se je šel v Sirijo boriti njun starejši brat, Amer. Ta se je pridružil skrajni skupini Jabhat Al Nusra, povezani z zloglasno Al-Kajdo.

Že leta 2013 je šola, ki sta jo brata obiskovala, izrazila zaskrbljenost nad spreobračanjem nekaterih mladih v islam, nekaterim izmed njim so sorodniki celo plačevali, da hodijo v telovadnico za cerkvijo. Kaj točno se je tam dogajalo, ni znano. Istega leta je imel Jaffar čustveni izbruh glede Američanov, označil jih je za teroriste, a uradno je bilo  ugotovljeno, da “ni nevarnosti, da bi Jaffarja lahko pritegnili v aktivnosti, povezane s terorizmom”.

Abdullah Deghayes. (Foto: Facebook).

Poročilo poroča tudi o odraščanju bratov v izjemno strogi muslimanski družini, kjer so bili otroci žrtve nasilnega ravnanja in hudim fizičnim kaznim očeta. Ta jih je med drugim zbujal ob 4.30 uri, da so preučevali koran. Bratje so bili tudi tarča okolice; njihovega strica so Američani aretirali v Pakistanu, nato pa v letih 2002 – 2007 zadrževali v zloglasnem Guantanamu. Zaradi tega so bili žrtve nadlegovanja in trpinčenja v šolskem okolju, ki jih je že pred radikalizacijo zaznamovalo kot teroriste.

Abdullah in Jaffar Deghayes sta izgubila življenje le nekaj mesecev po prihodu na sirska bojišča; Abdullaha je ubil ostrostrelec v aprilu 2014 v Lakatiju, Jaffar pa je izgubil življenje 6 mesecev zatem v bližini Idlibovih ruševin.

Poročilo se zaključuje z ugotovitvijo, da je sistem mlada najstnika pustil na cedilu.

U. V.