fbpx

Zaostrovanje ukrepov po Evropi: Tudi Avstrijce čaka popolno zaprtje države! Grčija napovedala zaprtje osnovnih šol!

Foto: epa

Tudi sosednjo Avstrijo na račun zaostrovanja razmer epidemije covida-19 čaka popolno zaprtje države. Med ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v torek in bodo veljali vse do 6. decembra bo omejena svoboda gibanja in druženja, vrata pa bodo zaprle tudi vse trgovine z nenujnim blagom. 

Omejitve gibanja, ki so sicer doslej veljale le ponoči, bodo od torka naprej veljale tudi za cel dan. Izjeme, ki bodo dovoljevale odhod od doma, bodo opredeljene bolj natančno in strožje kot doslej. Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da bodo poleg članov istega gospodinjstva dovoljena srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo.

Svetujejo delo od doma
Pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje “družinskih pravic in obveznosti”, nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku, so med izjemami, ki dovoljujejo odhod od doma. Izrecno pa so tudi navedeni obiski pokopališč, rekreacija in sprehodi hišnih ljubljenčkov. Odhod z doma na delo ali šolanje bo po poročanju STA dovoljeno le “v kolikor je to res potrebno”, avstrijske oblasti namreč vsem svetujejo delo od doma, če je to seveda mogoče.

Do 6. decembra bo v Avstriji ves pouk potekal le na daljavo, v veliki meri pa se bodo zaprli tudi vrtci. Omogočilo bodo nujno varstvo otrok, vrata pa bodo zaprle vse nenujne trgovine razen trgovin z živili, drogerij, lekarn, trgovin z medicinsko opremo, izdelki za kmetijstvo in hrano za živali, bencinskih črpalk, bank, pošt in trafik ter delavnic za popravilo koles in avtomobilov. Vsaj enkrat tedensko bodo morali zaposleni v zdravstvu opraviti test na novi koronavirus, podobno bo veljalo tudi v domovih za starejše občane.

Foto: epa

Situacija je resna
Zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom tudi iz Grčije sporočajo, da so se odločili, da z namenom zmanjšanja pritiska na zdravstveni sitem, do konca meseca zaprejo osnovne šole in vrtce. V srednjih šolah so na pouk na daljavo sicer prešli že prejšnji ponedeljek. Grški minister za zdravje Vasilis Kikilijas je v izjavi za javnost poudaril, da je zaprtje osnovnih šol zadnje, kar so si želeli storiti. “Ta ukrep je pokazatelj, kako resna je situacija,” je bil jasen.

Število smrti zaradi covida se je v Grčiji od konca oktobra pa do danes povečalo za skoraj štirikrat. Medtem, ko beležijo tudi po 50 smrti na dan, se je število okužb podvojilo na okoli 3 tisoč. Grški premier je pred dnevi posvaril, da bodo prihodnji dnevi kritični in da je zdravstveni sistem v nevarnosti. Od 7. do 30. novembra bo predvidoma veljala ustavitev javnega življenja, po vsej državi pa je med 21. uro zvečer in 5. uro zjutraj v veljavi tudi policijska ura.

Nina Žoher