fbpx

Zaprli veterana vojnega letalstva, ki se je spreobrnil v islam in materialno podprl Islamsko državo

Foto: YouTube

Veteranu Vojnega letalstva Združenih držav Amerike so očitali, da se je popolnoma izneveril državi, kateri je služil, po tem ko se je spreobrnil v islam in so ga zaradi materialnega podpiranja kontroverzne teroristične skupine Islamska država v sredo obsodili na 35 let zaporne kazni. 

Po navedbah ameriškega ministrstva za pravosodje je zvezna porota Tairoda Pugha leta 2016 obsodila zaradi poskusa dajanja materialne podpore teroristični skupini Islamska država in oviranja pravičnosti.

Obtoženemu so očitali, da je obrnil hrbet svoji državi in vojski, ki ji je v preteklosti služil, ko si je prizadeval pridružiti brutalni in nasilni teroristični skupini, ki je odgovorna za smrti mnogih nedolžnih ljudi po svetu. Tožilci trdijo, da so preiskovalci pridobili pismo, ki ga je imel Pugh na namizju svojega računalnika in v katerem je zapisal, da želi svoje talente in sposobnosti, ki jih je dobil od Alaha, uporabiti v korist Islamske države. Našli so tudi diagram mejnih prehodov med Turčijo in Sirijo, kjer Islamska država nadzoruje nekaj ozemlja.

Nameraval je zbežati v Sirijo
Spreobrnjenec v islam je po navedbah ministrstva za pravosodje v letih od 1986 do 1990 služil v zračnih silah. Prav tako je znano, da je potoval iz Egipta v Turčijo z namenom, da bi prestopil v Sirijo in se pridružil džihadistični skupini. Preiskovalci so to ugotovili na podlagi najdenega pisma, ki ga je Pugh napisal pred odhodom v Turčijo. V njem je med drugim zapisal, da predstavlja meč zoper zatiralca in ščit za zatirane ter dodal, da bo uporabil vse svoje talente in sposobnosti, ki mu jih je dal Alah.

Foto: iStock

Ker je bil sumljiv so ga izgnali v ZDA
Turškim oblastem se je Pugh ob prihodu zdel sumljiv, saj so imeli občutek, da se namerava odpraviti v Sirijo, zato so mu preprečili vstop in ga poslali na povratni let v Egipt. V času pridržanja v Egiptu pa so pri njem našli 4 USB-ključke in iPod, iz katerega so bili izbrisani vsi podatki. Nato so ga izgnali v ZDA.

FBI pa v času preiskave ni našel le prej omenjenega pisma, pač pa tudi podatke o zgodovini iskanja, ki so razkrili, da je Pugh pregledoval propagandne video posnetke Islamske države. Po besedah enega izmed njegovih sodelavcev je Pugh simpatiziral z Osamo bin Ladnom, bil je tudi prepričan, da je bilo bombardiranje ameriških veleposlaništev v tujini leta 1998 upravičeno.

N. Ž.