fbpx

Strah v Bruslju. Zaprli vse postaje za metro, prebivalci naj raje ostanejo doma

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Belgijska vlada je stopnjo nevarnosti terorističnih napadov v Bruslju povišala na najvišjo, 4. stopnjo. Tiskovna agencija AFP poroča, da nacionalni krizni center teden dni po napadih v Parizu svari pred takojšnjo grožnjo ter državljane opozarja, naj se izogibajo krajev, kjer se ponavadi zbira veliko ljudi.

“Analize kažejo na resne in takojšnje grožnje, ki zahtevajo posebne varnostne ukrepe in priporočila prebivalstvu,” je sporočil nacionalni krizni center, ki je del ministrstva za notranje zadeve. Več podrobnosti ni znanih, ker se pravosodne preiskave nadaljujejo.

https://twitter.com/DeFlasker/status/667958764646043648

Prebivalcem belgijske prestolnice, kjer sta tudi sedeža EU in zveze Nato, belgijska vlada priporoča, naj se ne zadržujejo na mestih, kjer se ponavadi zbira veliko ljudi, kot so športne prireditve, transportna križišča, letališča, koncertne dvorane in podobno.

ZN proti Islamski državi
Varnostni svet Združenih narodov pa je teden dni po terorističnih napadih v Parizu soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra.

Francoska resolucija se sicer nikjer ne sklicuje na 7. poglavje ustanovne listine ZN, ki avtorizira uporabo sile, niti ne daje pravne podlage za vojaško ukrepanje, ampak daje predvsem moralno in politično podporo Franciji, da nadaljuje napade na IS.

Resolucija poziva države članice ZN, naj na ozemlju pod nadzorom IS sprejmejo vse potrebne ukrepe v skladu z mednarodnim pravom, človekovimi pravicami, pravicami beguncev in humanitarnim pravom, da izbrišejo varna zavetišča IS v Siriji in Iraku.

U.U., STA