fbpx

[VIDEO] Zaradi diplomatske vojne med Nizozemsko in Turčijo se dogajajo nasilni protesti Turkov

Po prepovedi pristanka letala, na katerem je bil turški zunanji minister, in diplomatski vojni med državama je Nizozemska v soboto iz države izgnala še turško ministrico, policija pa je proti nasilnim turškim protestnikom pred turškim konzulatom v Rotterdamu uporabila vodne topove. Turčija je v odgovor na izgon ministrice napovedala ostre protiukrepe. 

Pred poslopjem turškega konzulata v Rotterdamu se je zbralo več kot tisoč turških protestnikov, potem ko je nizozemska policija turški ministrici za družino in socialno politiko Fatmi Kaya v soboto preprečila vstop v konzulat in jo pospremila do nemške meje.

Ministrica je v mesto prišla po cesti iz Nemčije, potem ko Nizozemska turškemu zunanjemu ministru Mevlutu Cavusogluju v soboto ni dovolila, da bi z letalom pristal v državi, kjer je nameraval pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji pred turškim konzulatom v Rotterdamu nagovoriti na Nizozemskem živeče rojake. Na Nizozemskem sicer živi okoli 400 tisoč ljudi turškega izvora.

Sprva mirni protest pred konzulatom se je sprevrgel v nasilje, ko je policija na konjih in z vodnimi topovi skušala razgnati množico. Protestniki so odgovorili s kamenjem.

Dialog s Turki je nemogoč
Nizozemska vlada je ravnanje turške ministrice danes označila kot neodgovorno, potem ko so ji jasno povedali, da ni dobrodošla, Turčiji pa, da ne morejo sklepati kompromisov, ko gre za javni red in varnost. “Iskanje razumne rešitve se je izkazalo za nemogoče, verbalni napad turških oblasti, ki je sledil v soboto, pa je nesprejemljiv,” so sporočili iz nizozemske vlade.

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po prepovedi vstopa Cavusogluju namreč v soboto ravnanje Nizozemske primerjal z nacizmom in fašizmom. Opozoril je, da lahko Ankara zaradi te poteze blokira vstop nizozemskim diplomatom v Turčijo.

Turčijo so dejanja Nizozemske tako razjezila, da je njihovo zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo nizozemskega odpravnika poslov v Turčiji. Povedali so mu, da še nekaj časa ne želijo, da se vrne nizozemski veleposlanik, ki je na dopustu. Iz turških virov se je nato izvedelo, da so nizozemsko veleposlaništvo v Ankari in konzulat v Carigradu začasno zaprli zaradi varnostnih razlogov.

Zborovanja se nadaljujejo v Franciji, v Nemčiji in Avstriji so jih prepovedali
Zunanji minister Cavusoglu je medtem danes že prispel v Francijo, kjer naj bi zvečer nagovoril predreferendumsko zborovanje v Metzu. Francoski predstavniki so povedali, da je francosko zunanje ministrstvo obisk odobrilo.

Zborovanje v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam ustave, ki bodo v Turčiji uvedle predsedniški sistem in tako predsedniku Erdoganu dale še več pristojnosti, je najprej prepovedalo nemško mesto Gaggenau, nato še Köln. Na obeh zborovanjih bi morala nastopiti turška ministra. Predreferendumsko kampanjo so kot nezaželeno označili tudi v nekaterih drugih krajih, avstrijski kancler Christian Kern pa se je zavzel za prepoved turških zborovanj v vseh državah EU. Turški referendum bo potekal 16. aprila.

M. P., STA