fbpx

Zaradi domače naloge o islamu zaprli šole v ZDA

Fotografija je simbolična (Foto: Epa)

Nihče si ni predstavljal, da bodo oblasti v okraju Augusta v Virginiji zaradi domače naloge pri geografiji, ki je imela versko vsebino, zaprle vse šole v okraju.

Kljub temu da ni bilo nobene resne grožnje učencem in osebju šol, bodo šole za en dan zaprte,” so sporočili iz šolskega okraja v Virginiji.

Odzivi na preprosto nalogo so na socialnih omrežjih dobesedno eksplodirali, in to vse zaradi razprave in izobraževanja o religiji, poroča CNN.

Je šlo za poskus spreobrnitve v islam?
Domačo nalogo, kjer so morali kopirati versko pisavo v arabščini, so učenci dobili pri učni uri geografije. Ko so nalogo prinesli domov, se je novica razširila kot požar. Nekaj staršev je bilo zgroženih, saj so domačo nalogo razumeli kot poskus spreobrnitve njihovih otrok v islamsko vero. Šolo so nemudoma preplavili klici in elektronska pošta, nekateri pa so celo zahtevali, naj šola odpusti učitelja, ki je učencem naložil domačo nalogo.

Nič več islamske vsebine v šoli
Vse šole v tistem okrožju so takoj reagirale na proteste jeznih staršev in verski del umaknile iz šolskega učnega načrta. Namesto tega so vstavile vanj nov in nereligiozen predmet arabske pisave, ki ga bodo uporabljale v prihodnje. Hkrati pa so javnosti in staršem otrok sporočile, da šola ni imela namena nikogar spreobrniti v islam ali katerokoli drugo religijo.

Nekateri starši še vedno nepomirjeni
Ukrepi šole za mamo enega od učencev na šoli, ki je dejala, da “ne bo dopustila, da njen sin, ki je kristjan, sedi pri pouku učiteljice, ki učence indoktrinira z islamsko religijo“, očitno niso bili dovolj.

Do torka se je v mestu tistega okraja zbralo kar 24 tisoč podobno mislečih staršev, ki so izražali zamere do šolskega sistema in učiteljice, ki je to povzročila. Nekaj nekdanjih učencev pa se je postavilo njej v bran in ji v podporo ustanovilo Facebook skupino.

Šerifa zaskrbela varnost
Zaradi incidenta je pristojne v šolah in lokalnega šerifa začelo skrbeti zaradi varnostnih dilem. Bolj ko je šel teden h koncu, več je bilo zaskrbljenih klicev in elektronske pošte – predvsem zaradi sporne geografije. Nekateri pozivi so bili po tonu in vsebini tako neokusni, da so iz preventivnih razlogov v petek zaprli vse šole v okraju.

M. P.