fbpx

Zaradi enega povratnika iz JAR na božični zabavi z omikronom okuženih kar 60 ljudi

Restavracija v Oslu, kjer je podjetje Scatec 26. novembra 2021 organiziralo božično zabavo (foto: EPA)

Na božični zabavi v enem od norveških podjetij naj bi se s covidom-19 okužilo kar 60 ljudi. Med gosti je bil tudi povratnik iz JAR, zaradi česar zdravstveni strokovnjaki sumijo, da bi lahko šlo za izbruh novega mutantskega seva covida-19, imenovanega omikron.

Če bo potrjena diagnoza okužbe z omikronom, bo to po sedanjih podatkih največji izbruh bolezni z novim mutantskim sevom omikron do sedaj. Na zabavi podjetja Scatec, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, je bilo v restavraciji v Oslu v petek, 26. novembra 2021, zbranih kar 120 zaposlenih, eden od gostov pa se je po poročanju RT nedavno vrnil s potovanja v JAR.

Zaenkrat še ni potrjeno, ali je povratnik iz JAR tudi vzrok za okužbo tolikšnega števila zaposlenih. Po nekaterih navedbah naj bi se določeni zaposleni sprva zabavali v sobi za zaključene družbe, nato pa se priključili preostalim. Večina okuženih na božični zabavi naj bi bilo zaposlenih v Scatecu.

Omikron odgovoren za polovico okužb v nekaj mesecih

“Za zdaj še ni potrjeno, a obstajajo možne indikacije, da gre za izbruh omikrona,” je za medije povedal vodja skupine za sledenje okužbam v zahodnem Oslu Jorum Thaulow. Vsaj 41 okuženih živi v Oslu, je nadalje povedal Thaulow in povedal, da so obolelim že naročili, da se za teden dni samoizolirajo. Ravno tako morajo v desetdnevno karanteno tudi posamezniki, ki so bili z okuženimi v tesnem stiku – v kolikor pokažejo simptome bolezni.

Vrsta za vstop v nočni klub v Oslu (foto: EPA)

Do srede, 1. decembra 2021, je bilo v evropskih državah potrjenih okoli 60 primerov okužbe s sars-cov-2 sevom omikron. Po matematičnih modelih, ki jih je pripravil Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), bi lahko bil novi mutantski sev, ki za sedaj ostaja izredno kužen, a bolj blage patogene narave, “povzročil več kot polovico okužb s sars-cov-2 v EU/EEA v naslednjih nekaj mesecih”.

Obvezna 10-dnevna karantena
Slovenska vlada je na 302. dopisni seji 26. novembra 2021 sprejela dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa B.1.1.529. Po novem je ob vstopu v Slovenijo določena obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Za naštete velja polna karantena za obdobje 10 dni in je ni mogoče predčasno prekiniti. Po izteku karantene mora biti opravljen PCR-test. “Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Medtem je tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop prepovedan. Ravno tako morajo osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih, 14 dni pred uveljavitvijo odloka o tem obvestiti na številko 113, pri čemer se jih napoti v desetdnevno karanteno na domu. Tudi ta skupina mora ob koncu izteka karantene opraviti PCR.

Ivan Šokić