Izgredi na grško-makedonski meji. 12 tisoč migrantov zahteva vstop v Evropo.

Foto: Twitter

Grška policija se že nekaj dni trudi evakuirati šotorišče Idomeni, kjer v izjemno slabih pogojih biva več tisoč migrantov. Želijo jih naseliti v nastanitvene centre v notranjosti države. A zaradi govoric, da se bo makedonska meja ponovno odprla, je 12.000 migrantov pritisnilo nazaj na mejo in se od nje ne premakne. Izbruhnili so izgredi, migranti pa se upirajo evakuaciji.

Grškim oblastem je uspelo iz Idomenija evakuirati in v boljše bivalne pogoje naseliti le nekaj sto migrantov. Kar 12.000 jih namreč še vedno vztraja ob meji z Makedonijo. Od tam se ne želijo premakniti. Ker so med migranti začele krožiti govorice, da se bo makedonska meja spet odprla, so pritisnili nanjo, ob čemer so nastali hudi izgredi.

Protesti migrantov za odprte meje
Migranti želijo na vsak način nadaljevati pot proti Evropi. Sklicujejo se na svoje pravice, na transparentih imajo napisano ”Pravica do svobodnega gibanja je pravica vsakega posameznika,” in ”Odprite meje”. Meja med Makedonijo in Grčijo je zaprta že vse od vrha EU in Turčije, kjer so se države dogovorile o zaprtju balkanske migrantske poti.

Makedonija ne bo dovolila ponovnega odprtja balkanske poti
Kot poudarjajo tako makedonske kot grške oblasti, pa se makedonska meja ne bo odprla. ”Ne bomo dovolili, da se balkanska migrantska pot ponovno odpre,” je dejal predstavnik makedonskega predsednika Ivica Bocevski. Ker se grške oblasti zavedajo izjemno slabih pogojev v Idomeniju, želijo migrante preseliti v nastanitvene centre v notranjost države, kamor pa jim je zaenkrat uspelo prepeljati le okoli 600 migrantov. Gre večinoma za družine z otroki, saj se ostali upirajo premestitvi, poroča Daily Mail.

”V namestitvene centre odhajajo zgolj tisti, ki nimajo več upanja ali denarja. Jaz upam, da bo jutri tukaj bolje, zato ne grem nikamor,” je dejala 40-letna Iračanka Fatema Ahmed. 

M. G.