fbpx

Zaradi invazivne britanske različice koronavirusa so v sosednjih državah priča bliskovitemu porastu števila okužb

V Avstriji beležijo nagel porast števila okužb zaradi invazivnega britanskega seva koronavirusa. (Foto: Pixabay)

“Naše sosednje države imajo vse večji delež britanske različice. Stanje se poslabšuje. Zaskrbljujoči so trendi na sosednjem Madžarskem,” je situacijo pojasnil direktor NIJZ Milan Krek. Podoben trend beležita tudi Avstrija in Italija, poslabšanje pa je mogoče zaznati še na Hrvaškem. O alarmantnem epidemiološkem stanju pa poročajo tudi iz nekaterih držav “jedrne Evrope”, kot sta Nemčija in Belgija.  

Tako v Avstriji kot tudi na Madžarskem v zadnjih dneh beležijo bliskovit porast novih okužb s koronavirusom. Pri naših severnih sosedih so v zadnjem dnevu zabeležili kar 3357 novih okužb s koronavirusom, kar predstavlja letošnji rekord. Zaskrbljujoče novice pa prihajajo tudi z Madžarske, kjer je umrlo rekordnih 207 oseb, ki so bolehali za Covidom-19, poroča STA.

Obenem so na Madžarskem potrdili še 6502 okužbi, kar je več kot v primerjavi s prejšnjim dnevom. Pri naših severnih sosedih, so sicer že včeraj poročali o novem letošnjem rekordu števila okužb s koronavirusom, danes pa je bilo potrjenih še dodatnih sto okužb. Obenem je še navedeno, da je v zadnjih 24 urah preminilo še 26 bolnikov, ki so bolehali za Covidom-19. Zaskrbljujoče epidemiološke številke v Avstriji sicer ne naraščajo skokovito, a se pri naših severnih sosedih opaža trend naraščanja okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji zaradi britanske različice koronavirusa beležijo bliskovit porast novih okužb. (Foto: Twitter, Vlada RS)

Še teden dni nazaj je bilo namreč zabeleženih zgolj 2997 novih okužb. Se pa v bolnišnični oskrbi nahaja nekoliko manj obolelih. Njihovo skupno število je 1814. Od tega se jih 386 zdravi na intenzivni negi. Kot že rečeno pa je stanje vse bolj zaskrbljujoče tudi na Madžarskem, kjer je trenutno zabeleženih preko 160 tisoč aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 10.386 obolelih, od tega je 1170 bolnikov na respiratorjih.

Na Madžarskem zaradi britanske različice koronavirusa beležijo nagel porast števila okužb. (Foto: Vlada RS, Twitter)

Epidemija pa pušča grenak priokus tudi v nekaterih drugih državah “jedrne Evrope”. V Italiji danes obeležujejo prvi nacionalni dan spomina na žrtve covida-19. Osrednja slovesnost poteka v kraju Bergamo, ki je veljalo za najhuje prizadeto italijansko mesto v obdobju prvega epidemiološkega vala. Ob tem so se spomnili na izjemno tragične prizore tovornjakov italijanske vojske, ki so iz mesta odvažali krste. Šokantne fotografije so svet obkrožile prav na današnji dan pred letom dni.

V Italiji zaradi britanskega seva koronavirusa beležijo bliskovit porast števila novih okužb. (Foto: Vlada RS, Twitter)

Covid-19 pa je pri naših zahodnih sosedih terjal preko 100 tisoč žrtev. O rekordnem številu okužb pa danes poročajo tudi iz Nemčije, kjer so v zadnjih 24 urah zabeležili 17.504 okužb, največ od 22. januarja. Velike skrbi pa povzroča tudi nagel porast števila okužb v Belgiji, kjer je prvič od novembra dnevno povprečje sedmih dni preseglo 3000 okužb. Rekordno število pa so zabeležili tudi na Poljskem 27.278 novih okužb, kar je letošnji rekord.

Z Madžarske sporočajo, da je za 95 odstotkov novih okužb kriv britanski sev
Kar 95 odstotkov novih okužb s koronavirusom, potrjenih v zadnjih nekaj tednih na Madžarskem, je veliko bolj nalezljiva in hujša britanska različica, je v četrtek sporočilo diagnostično podjetje Neumann Labs iz Budimpešte.

Domen Mezeg