fbpx

Zaradi Jourove EU zadržuje sredstva Poljski

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote in transparentnost Vera Jourova (Foto: epa)

Evropska komisarka Věra Jourová naj bi prispevala h krepitvi odnosov med Brusljem in vzhodnoevropskimi članicami. Namesto tega je naredila nasprotno in še bolj razdelila Evropsko komisijo. Po poročanju nemškega tednika Der Spiegel se podpredsednica komisije zdaj bori proti svoji šefinji Ursuli von der Leyen. Jourová naj bi povzročila propad kompromisa med Brusljem in Varšavo o sprostitvi sredstev EU, čeprav je bila Evropska komisija blizu sklenitve.

Vera Jourová in Ursula von der Leyen naj bi imeli “zapleteno in hladno” razmerje. Jourová je evropska komisarka za vrednote in preglednost. Njena naloga je med drugim promovirati načela tako imenovane pravne države, vendar dejavnosti in pooblastila Jourove ne zadevajo le vrednot, ampak tudi razdeljevanje znatnih količin denarja.

Preberite še: Urbanija: Jourova očitno ni prebrala odločitve sodišča; kdo je torej zavedel komisarko?

Jourová je lahko odločilna. To je občutil madžarski premier Viktor Orbán,” poroča Der Spiegel. “Poleg konfliktov z drugimi voditelji držav in voditelji vlad posameznih držav ima predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sama problematične odnose z njo.”

Jourová zavzema bolj nedvoumno in trdo držo kot von der Leynova v “boju proti naraščajočim avtoritarnim težnjam na Poljskem in Madžarskem“.

Von der Leyen pa poskuša najti kompromis in se izogniti blokadi EU v sporu s Poljsko glede tako imenovane pravne države. Uspeh sanacijskega načrta bi lahko pomenil začetek novega sistema financiranja EU, ki bi pomenil večja pooblastila Bruslja, o sporu piše poljski dnevnik Do Rzeczy. Po besedah ​​von der Leyen so razmere zaradi ruske agresije v Ukrajini “dobra priložnost” za poljsko vlado, da se uveljavi.

Ostro nasprotovanje podpredsednika EK

Zaradi te situacije je Evropska komisija pod pritiskom von der Leynove sprejela prej blokiran načrt za oživitev Poljske. Odločitev je bila sprejeta brez posvetovanja z Jourovo, ki je bila proti, poudarja Der Spiegel. Varšava in Bruselj sta takrat verjela, da bodo milijarde evrov prispele hitro. Vendar je Jourová med govorom v Evropskem parlamentu na začetku poletja izjavila, da poljski zakon ne dosega zahtevanih mejnikov. Do takrat nihče ni pričakoval močnega odpora Jourove. Po tej izjavi pa je bilo vsem jasno, da denar na Poljsko ne bo prišel tako hitro.

Jourová ne bo popuščala. Zahteva finančne sankcije proti Poljski in spodbuja začetek preiskave kršitev pogodb, čeprav podpredsednik Komisije nima ustreznih pooblastil za upravljanje sanacijskega načrta.

Po poročanju nemškega tednika se je von der Leynova zavzela za poljske oblasti, a se pozneje ni mogla zoperstaviti Jourovi. Von der Leyen si ne more privoščiti “gnilih kompromisov” zaradi posledic dejanj Jourove, dodaja Spiegel. Levičarski evropski poslanci so zbliževanje Bruslja z Varšavo in Budimpešto označili za “pokvarjen kompromis”.

Ni prvič, da je Jourová povzročila sramoto v Evropski uniji. V začetku julija je poljski predsednik Andrzej Duda v oddaji Polsat News izjavil, da besede Jourove dojema “zgolj kot politični napad na Poljsko”. S tem se je odzval na trditev evropskega komisarja, da trenutne spremembe v poljskem pravosodju, ki so odpravile sporni disciplinski senat, ne izpolnjujejo pričakovanj Evropske komisije. Izjava Jourove je Varšavi tako preprečila, da bi lahko računala na denar iz sklada Evropske unije za okrevanje.

Andrej Žitnk